Αρχική Οικονομία Συμφωνία Κυβέρνησης και θεσμών για πλειστηριασμούς και «Γέφυρα 2»

Συμφωνία Κυβέρνησης και θεσμών για πλειστηριασμούς και «Γέφυρα 2»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην τελική ευθεία οδεύει η 9η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, με το οικονομικό επιτελείο να έχει βρει σημεία συναίνεσης για τα κρίσιμα θέματα εν μέσω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή πρεμιέρα της συνάντησης σε επίπεδο κορυφής συζητήθηκαν τόσο τα δημοσιονομικά θέματα όσο και ζητήματα που αφορούν τον πτωχευτικό και τον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Επί τάπητος τέθηκαν οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια, τα χρονοδιαγράμματα στον πτωχευτικό, η αποτίμηση στο δημοσιονομικό μέτωπο/μέτρα στήριξης, αλλά και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που αφορά την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων στις πρώτες χθεσινές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής κυβέρνησης – θεσμών.

Υπό την παραδοχή, λόγω της συγκυρίας, να επιτευχθεί μία κοινή γραμμή αναφορικά με το εύρος της προστασίας για όσο διαρκεί η κρίση, τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και τις πληγείσες επιχειρήσεις και την εργασία, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η καραντίνα, ενώ υπήρξε θετική ανταπόκριση για την πρόταση της επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να έχει πληγεί αποδεδειγμένα από την πανδημία.

Η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί θέμα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της ικανότητας χορήγησης δανείων με παροχή ρευστότητας για την επανεκκίνηση.