Συμφωνία για διήμερη παράταση της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Συμφώνησαν Αίγυπτος και Κατάρ για την παράταση κατά δύο ημέρες της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ με την Χαμάς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ το απόγευμα της Δευτέρας, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες των ομήρων που θα απελευθερωθούν. Τρίτη και Τετάρτη θα αφεθούν ελεύθεροι 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και αντίστοιχα θα αποφυλακιστούν 60 Παλαιστίνιοι, σε αναλογία 1 προς 3.

Το γεγονός είχε προαναγγείλει και ο Ντιάα Ρασουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Καΐρου, σύμφωνα με το Reuters.

Με την σημερινή απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων, δήλωσε ο Ρασγουάν.

Τις πρώτες τρεις ημέρες της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, η Χαμάς απελευθέρωσε 39 Ισραηλινούς αμάχους, όλοι γυναίκες και παιδιά. Η οργάνωση απελευθέρωσε έναν «έξτρα» Ισραηλινό όμηρο την Κυριακή, έναν άνδρα με διπλή ρωσική υπηκοότητα, σε μια χειρονομία προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 240 άτομα κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις