Συλλαλητήριο στα Προπύλαια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Αυτή την ώρα εκατοντάδες άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Βουλή.

Λόγω της συγκέντρωσης η τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς έχει διακοπεί κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ αναμένεται σταδιακά να κλείσουν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Εν τω μεταξύ, στη λύση των μαθημάτων και των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα προκειμένου να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο καταλήγουν όλο και περισσότερα πανεπιστήμια, ενώ υπό κατάληψη τελούν περίπου 150 Σχολές σε όλη τη χώρα.

Ο χάρτης των εξετάσεων στα ΑΕΙ – Εξ αποστάσεως η εξεταστική όπου χρειαστεί

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αφού πραγματοιποιήθηκαν συνεδριάσεις Συγκλήτων σε αρκετές Σχολές, αποφασίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων. Από τις περισσότερες, υιοθετήθηκε η λύση της διαδικτυακής εξέτασης για τις περιπτώσεις που οι Σχολές εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων συνεχίζονται, όπως και οι συνεδριάσεις των Πρυτανικών Αρχών. Οι μεν πρώτες για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους – αρκετές προχωρούν σε παύση των καταλήψεων. Οι δε δεύτερες για τη διευθέτηση τεχνικών κυρίως θεμάτων, που προκύπτουν από τη διενέργεια των τηλε-εξετάσεων.

Σύμφωνα από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, για τις εξετάσεις και τα μαθήματα ισχύουν τα ακόλουθα:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου (31/01/2024), όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει διαδικτυακά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Στα Τμήματα, όπου δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά.

Ωστόσο, τέσσερις Σχολές του ΕΜΠ, οι οποίες τελούν υπό κατάληψη, αρνούνται να υιοθετήσουν τη λύση των εξ αποστάσεως εξετάσεων, επειδή θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, είναι οι ακόλουθες:

Σχολή Χημικών Μηχανικών

ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών)

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών προχώρησαν στη λήξη της κατάληψης.

Η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στο ΕΜΠ προγραμματίζεται για τις 12/2/2024.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφασίστηκε η διενέργεια διαδικτυακών εξετάσεων στα τμήματα που εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 7 και 24 Φεβρουαρίου 2024.

Επιπλέον, στην ενημέρωση των φοιτητών συμπεριλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους της εξέτασης (γραπτή, προφορική, εξ αποστάσεως παρουσιάσεις, συνδυασμός των προηγουμένων) όπως και τα συγκεκριμένα μέτρα, που λαμβάνει το ΟΠΑ για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εξ αποστάσεως εξετάσεων σε σχέση με το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πάντειο

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπως ανακοίνωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο, δεν απαιτούνται στην παρούσα φάση έκτακτα μέτρα ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Όπως εξήγησε στο Π.Θ. η Πρύτανις, δρ Χριστίνα Κουλούρη,

«τα μαθήματα είχαν ήδη ολοκληρωθεί, οπότε δεν τίθεται θέμα μη συμπλήρωσης των προβλεπόμενων 13 εβδομάδων. Στο Πάντειο, η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να διασώσουμε τη δια ζώσης εξεταστική, επειδή αυτό είναι το ακαδημαϊκά ορθό. Εάν η κατάληψη λήξει στις 6/2, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα εξετάσεων που θα ελάμβανε χώρα μεταξύ 29/1 και 6/2, την οποία χάνουμε λόγω κατάληψης, θα τη μεταθέσουμε την εβδομάδα 19-24/2, η οποία κανονικά θα ήταν ‘κενή’ μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Πρόκειται για μία πιο ορθολογική διαχείριση του θέματος».

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Τη διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών στα τμήματα, που τελούν υπό κατάληψη, αποφάσισε ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εάν αποφασιστεί η συνέχιση της κατάληψης πέραν της 6ης Φεβρουαρίου, θα επανέλθει η συζήτηση για την προοπτική διεξαγωγής εξετάσεων εξ αποστάσεως με νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου, στις 7/2 – την επομένη, δηλαδή, της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών.

Το πρόγραμμα της εξεταστικής του Παντείου

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η διεξαγωγή εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ΠΑ.ΠΕΙ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει αναρτηθεί ήδη ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 2 και 9 Φεβρουαρίου 2024.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ)

Η Σύγκλητος του ΓΠΑ αποφάσισε, ύστερα από δίωρη συνεδρίαση, τη διενέργεια διαδικτυακών εξετάσεων, έως ότου υπάρξει η δυνατότητα διενέργειας δια ζώσης.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και στο ΠΑΔΑ, κατόπιν σχετικής απόφασης της Συγκλήτου κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της.

Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν επίσης διαδικτυακά.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Όπως ανακοίνωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ύστερα από τη χθεσινή (31/1) συνεδρίαση, δεν πρόκειται να προχωρήσει στη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, δεδομένου ότι «δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών – και πάλι, για τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη.

Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.

Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων, η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024.

Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης

Οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.

Το ίδιο θα ισχύσει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου εκτός από τη διενέργεια τηλε-εξετάσεων, η Σύγκλητος αποφάσισε να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά οι διαλέξεις στα μαθήματα για τα οποία δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου στο διάστημα μεταξύ 01.02.2024 και Δευτέρα 05.02.2024 (το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τις Σχολές).

Σχετικά με τις εξετάσεις, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, η Σύγκλητος θα αποφασίσει για τις ημερομηνίες διενέργειας της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου από την Τρίτη 06.02.2024 και μετά.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.)

Ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις και στο ΠΑ.ΜΑΚ., σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ξεκινά στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα (Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (Καμάρα), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου) και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

taxydromos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις