Αρχική Υπουργεία Συγκέντρωση συνταξιούχων αυτή την στιγμή έξω απο το Υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση συνταξιούχων αυτή την στιγμή έξω απο το Υπουργείο Εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέντευξη Τύπου δίνουν αυτή την στιγμή έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση.

Το Dimosio.gr βρίσκεται εκεί και καλύπτουμε ζωντανά την συγκέντρωση των συνταξιούχων δείτε το βίντεο:

Ζωντανά η διαμαρτυρία των συνταξιούχων εξω απο το υπουργείο Εργασίας. Κάνουν λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό και αυξήσεις ψίχουλα.

Gepostet von Dimosio.gr am Dienstag, 28. Januar 2020

Η συγκέντρωση των συνταξιούχων ξεκίνησε στις 12 και οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Όπως είναι γνωστό την τελευταία 30ετία όλες οι κυβερνήσεις σταθερά, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά, μονοκομματικές ή σε συνεργασία, αποδομούν – κατεδαφίζουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που με αιματηρούς αγώνες, θυσίες κερδήθηκε και πληρώθηκε από την Εργατική Τάξη και τον λαό. Είναι καθαρό ότι το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα οικονομικό, αλλά πολιτικό, που στον πυρήνα του βρίσκονται οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα ποσοστά του 3% ήρθε στην κυβέρνηση ξεγελώντας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τον λαό, ότι θα τα ανατρέψει όλα. Αντί γι’ αυτό ψήφισε το 3ο μνημόνιο και στη συνέχεια ψήφισε τον θανατηφόρο νόμο 4387/16, το νόμο Κατρούγκαλου, που πρόσθεσε νέα δεινά στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Το ίδιο κάνει τώρα η Ν.Δ., που ως αντιπολίτευση θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, με το νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στην διαβούλευση. Ενσωματώνει ό,τι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό, αντιλαϊκό ψηφίστηκε τα περασμένα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αυτό ισχύει και δεν αλλάζει. Σωστά αυτό το σ/ν βαπτίζεται νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση

Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι: ισχύουν όλες οι περικοπές στις κύριες επικουρικές, αναπηρικές συντάξεις, στην 13η, 14η σύνταξη, στο ΕΚΑΣ, σε χηρεία, αναπηρία. Όποιος παίρνει από 2 κύριες συντάξεις και πάνω θα παίρνει μόνο μια εθνική σύνταξη. Καταργείται το οικογενειακό επίδομα 10% για σύζυγο, 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24, εάν σπουδάζει. H εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 ευρώ, 384 ευρώ, με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, που μόνο αυτή θα εγγυάται το κράτος, ενώ η (όπως τη λένε) η ανταποδοτική θα κρίνεται στον χρηματιστηριακό τζόγο, μαζί και οι επικουρικές. Τα μερίσματα τσακίζονται.

Ισχύουν τα πετσοκομμένα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση όλο τον εργασιακό βίο, που θα μειώνει δραστικά τις συντάξιμες αποδοχές έως και 40% από της σημερινές, καθώς τα όρια ηλικίας για 67 χρόνια και πάνω.

Θα ισχύει η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τα θανατηφόρα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που έφθασαν τα ποσοστά αναπλήρωσης στο 37% από το 80% που υπολογιζόταν πριν.

Για τους συνταξιούχους πριν το έτος 2019 θα υπολογισθεί με πιο βελτιωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, θα προκύψει λογιστική μείωσή της, δίχως αφαίρεση, που θα συμψηφίζεται σε κάθε θετική μεταβολή. Για τους νέους συνταξιούχους που θα βγαίνουν στην σύνταξη μετά το έτος 2019 θα προκύψει νέα μεγάλη μείωση στις συντάξιμες αποδοχές σε σχέση με τους παλαιότερους συνταξιούχους. Σε ελάχιστο αριθμό από τα 2.500.000 συνταξιούχων που θα προκύψει μικρή αύξηση αυτή, θα αποδίδεται σε βάθος 5ετείας σε 5 ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο.

Οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά πάνω από 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα και κάτω (και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία) δεν θα πάρουν τίποτα.

Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν μείωση που προκύπτει από την απαράδεκτη παρακράτηση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι), η όποια διορθωτική ρύθμιση γίνει, τα ποσά που θα προκύψουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2016, που έγινε η περικοπή, αλλά από τις 4.10.19.

Η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Λένε υποκριτικά πού θα βρεθούν τα χρήματα, όταν όλα αυτά τα χρόνια από αυτές τις περικοπές, την αύξηση των ορίων ηλικίας, έχουν εισπράξει δεκάδες δισεκατομμύρια μαζί με αυτά που ληστεύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτά ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, αλλά και σήμερα τα 35 δισ., που οφείλουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν εισπράττονται με πολιτική επιλογή.

Τα προβλήματα αυτά που αποτελούν τα βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού δεν θα τα λύσουν τα δικαστήρια και οι αιτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ένα ρωμαλέο, καλά οργανωμένο κίνημα της Ε.Τ. σε κοινή συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, του φτωχούς αγρότες, του συνταξιούχους.

Σε αυτή την βάση διεκδικούμε:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους. Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες – επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Τη δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».