Το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η πώληση διαρκών καταναλωτικών αγαθών όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ. από τα σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση.
Σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης έχει καταθέσει η ΕΣΕΕ αλλά και πλήθος μεγάλων και μικρών αλυσίδων.
Σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΣΕΕ ζητά “να παρέμβει και με απόφασή του οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ να μην πωλούν άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του lockdown”.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει “η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και “ανταγωνιστής” του λιανικού εμπορίου”.
Επιστολή στα αρμόδια υπουργεία από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο κ. Δημητρίου:
«Η ελληνική επιχειρηματικότητα περνάει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οφείλουν να σταθούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Με κρατική εντολή αναστολής εργασιών εκατοντάδων κλάδων της επιχειρηματικότητας και κυρίως κλάδων του λιανικού εμπορίου προκύπτουν σημαντικά ζητήματα με την πώληση διαρκών αγαθών από τα σουπερμάρκετ όλης της χώρας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει άμεσα τις χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται και να απαγορεύσει την πώληση από τα σούπερ μάρκετ προϊόντα όπως, υποδήματα και ενδύματα, ηλεκτρονικά είδη, βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, καλλυντικά, είδη κήπου και άλλα.
Οφείλει η Κυβέρνηση να προστατεύσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την επίθεση που θα δεχτούν από το πλήθος των μεγάλων αλυσίδων που μέσα και σε αυτό το lockdown θα επωφεληθούν όχι μόνο να μεγεθύνουν την κερδοφορία τους αλλά και να ισοπεδώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών και δεν μπορούν να αντιδράσουν για την επιβίωση τους.»