Αρχική Πολιτική Στουρνάρας: Στο 3% το βασικό επιτόκιο τον Μάρτιο

Στουρνάρας: Στο 3% το βασικό επιτόκιο τον Μάρτιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, έκανε τις προβλέψεις του για τα επιτόκια λέγοντας ότι το βασικό επιτόκιο θα φτάσει τον Μάρτιο στο 3% , ενώ μίλησε για επενδυτική βαθμίδα και πληθωρισμό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε ακόμα προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά εν όψει εκλογών. «Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

H επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο
Για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Εκτενή αναφορά έκανε στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το 2023 θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό, στο 1,5%, όταν στην Ευρώπη θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός.

Αν ο πόλεμος τελειώσει νωρίτερα αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025, όπως είπε.

Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών, τόνισε ότι είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και είναι μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη από τις προμήθειες.

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Γ. Στουρνάρα:
Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών
Η Ελλάδα είχε επιδοση καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από εντατική.
Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα.
Γενικά για επιδόματα: επειδη ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι στηριχθούν. Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα
Το οριζόντιο 10% όσο είναι χρηματοδοτουμενο από φορολογία υπερκερδών, από ουρανοκατέβατα κέρδη, εμείς είμαστε ουδέτεροι ως προς το μέτρο αυτό, δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέτρο ως προς την πολιτική.
Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και παροδικά και να καλύπτουν τους πιο ευάλωτους
Πάμε καλά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά μπορούμε να πάμε και καλύτερα.
Οι προμήθειες των τραπεζών στο σύνολο των εσόδων τους είναι πολύ μικρές σε σχέση με ό,τι γίνεται στην ευρωζώνη. Σαφώς πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, όπου μπορούν στις προμήθειες.
Επιτόκια καταθέσεων: Τα ανεβάζουν οι τράπεζες και μάλιστα πρώτα οι μικρότερες, λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Το βασικό επιτόκιο θα πάει μέχρι τον Μάρτιο ως το 3%
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων
Ευάλωτοι δανειολήπτες: Έχουν καλύτερα συστήματα οι τράπεζες τώρα και το παρακολουθούν καλύτερα, ώστε να μην κοκκινίσουν αυτά τα δάνεια, είναι προς το συμφέρον τους.
Το 2023 θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν είτε 0% είτε αρνητικό.
Στο 5,8% ο πληθωρισμός του χρόνου στην Ελλάδα
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: οι τραπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γενική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι τράπεζες έχουν κόστος για να γίνει αυτό.
Πρέπει να ενισχυθούν οι μικρότερες τράπεζες, βλέπετε ότι ξεκίνησαν ήση τις μειώσεις στις προμήθειες και τις αυξήσεις στα επιτόκια.