Αρχική Ελλάδα Στουρνάρας: Ο κορονοϊός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία

Στουρνάρας: Ο κορονοϊός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με τίτλο «Διδάγματα από την ελληνική οικονομική κρίση, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για το μέλλον».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της περιλαμβάνουν και σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό περιβάλλον.

«Ειδικότερα, οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται με μια μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας του εμπορικού προστατευτισμού και της εξάπλωσης του κορονοϊού, με το περιεχόμενο και το χρόνο σύναψης της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απότομη διόρθωση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και ενδεχόμενη αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, κίνδυνοι απορρέουν κυρίως από τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνημένων με τους θεσμούς μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως, η ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η άμεση ή/και έμμεση μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,2% του ΑΕΠ από 3,5% που είναι σήμερα και η ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των ΜΕΔ καθιστούν πολύ πιθανή μια θετικότερη του αναμενομένου έκβαση για την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας