Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Στουρνάρας: Κρίσιμη χρονιά το 2021 – 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια

Το 2021 αποτελεί κρίσιμο έτος για τις τράπεζες και τις οικονομίες καθώς τους επόμενους μήνες θα φανούν τα αποτελέσματα της πανδημίας, ενώ τα νέα NPE’s μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 30 δισ. κόκκινων δανείων.

Αυτό τόνισε ο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 8ο Banking Forum & FinTech Expo.

Εντούτοις, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η σωστή προετοιμασία και τα μέτρα στήριξης μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες στο νέο πλέον περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους και προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν.

Ο πρώτος από αυτούς αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, γεγονός εντείνει τον κίνδυνο των πτωχεύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια άνω του ορίου που θέτουν οι εποπτικές αρχές, έχουν σχηματίσει εσωτερικό κεφάλαιο buffer για την αντιμετώπιση των σοκ. Εντούτοις, παραμένουν ευάλωτες καθώς έχουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Στουρνάρας σχετίζεται με την περίοδο χαμηλών επιτοκίων που βιώνουμε, η οποία και αποτελεί πρόκληση για τις τράπεζες και για την πραγματική οικονομία. Μάλιστα, ο ίδιος έχει εκτιμήσει πως η περίοδος αυτή θα παραταθεί όσο ο πληθωρισμός δεν ξεπερνά το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΤΚ.

Αναφερόμενος στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως διευκολύνουν μεν τις τράπεζες, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα του πιστωτικού κινδύνου. Και αυτό γιατί οι ισολογισμοί των τραπεζών «καθαρίζουν» όμως η οφειλή του δανειολήπτη παραμένει και μεταφέρεται στην εταιρεία διαχείρισης. Γεγονός που καθιστά καταλυτικής σημασίας το ρόλο, την αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητα των εταιρειών διαχείρισης.

Ένα άλλο θέμα που έθεσε αφορά τη διατήρηση μη βιώσιμων επιχειρήσεων στη ζωή. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα δεν πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις-«ζόμπι» ούτε όμως να αυξηθεί ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή η δημιουργία κακοπληρωτών.

Τέλος, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι σύντομα λήγουν μορατόρια 20 δισ. και αναμένεται νέα γενιά κόκκινων δανείων 10 δισ. Γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή κόκκινων δανείων περίπου 40 δισ. ευρώ (υφιστάμενα και νέα από την πανδημία), τα οποία θα μπορούσε άμεσα να απορροφήσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά -προστατεύοντας και την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών- η Bad Bank που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ακριβότερο μετά την Ισπανία το ελληνικό «καλάθι» στις χώρες της ΕΕ

Μπορεί να είναι φθηνότερο το καλάθι του νοικοκυριού σε σύγκριση με τέσσερεις μήνες πριν, όμως παραμένει να είναι από τα ακριβότερα στις χώρες της...

Η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει νέα εποχή: Ηλεκτρονική ανανέωση του Taxis μετά από 27 χρόνια

Η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στο Taxis μετά από 27 χρόνια, προχωρώντας σε ενοποίηση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων με σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές. Το...

Gigabit Voucher : Φτηνό και γρήγορο ίντερνετ – Ποιους αφορά

Για να προωθήσει την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα, η Ελλάδα εισάγει το Gigabit Voucher, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για την αναβάθμιση συνδέσεων οπτικής ίνας...

Σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 2,08 Δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου

Τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν υπέρβαση 2,079 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία. Αναφορικά...