Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Στον «γύψο» την τελευταία 7ετία τα «ρετιρέ» των μισθών – Κερδισμένοι νέοι και χαμηλόμισθοι

Αυξήσεις μισθών με το… σταγονόμετρο στις μεγάλες εταιρείες. «Ανεμική» αύξηση των αποδοχών βλέπει η ΤτΕ για το 2024.

Σχεδόν… παγωμένοι έχουν παραμείνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι «υψηλοί» μισθοί, με τους πολίτες που έχουν χαμηλές απολαβές να λαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος» των αυξήσεων. Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατανομή των αυξήσεων στην αγορά εργασίας.

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, προκύπτει ότι για τις θέσεις εργασίας με χαμηλές απολαβές (έως 850 ευρώ το 2016) το μέσο ποσοστό μεταβολής των ονομαστικών μισθών ήταν 26,9% από το 2016 έως το 2023. Αντιθέτως, οι θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές (άνω των 1.650 ευρώ το 2016) είχαν μια εκτιμώμενη μέση αύξηση των ονομαστικών αμοιβών κατά 0,7%! Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι μισθοί παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητοι.

Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ότι την περίοδο 2016-2023 το επίπεδο των τιμών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε σωρευτικά κατά 16% περίπου, συνάγεται ότι, σε πραγματικούς όρους, υπήρξαν μισθολογικές αυξήσεις στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ στις υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας (πάνω από 1.650 ευρώ το 2016) υπήρξαν σημαντικές μειώσεις.

Όπως επισημαίνεται οι μισθολογικές αυξήσεις είναι σημαντικά πιο συγκρατημένες στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους, όσον αφορά τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ για τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας παρατηρείται μείωση της τάξεως του 10%. Στις επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους παρατηρείται ότι για τις θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές οι αυξήσεις είναι πολύ μικρές.

Αυξήσεις με το… σταγονόμετρο στις μεγάλες εταιρείες

Συγκεκριμένα, μία θέση εργασίας που αμειβόταν με 1.750 ευρώ το 2016 σε μία εταιρία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους (στον ίδιο κλάδο, για το ίδιο επάγγελμα, με τον ίδιο τύπο σύμβασης, με έναν εργαζόμενο στην ίδια ηλικιακή ομάδα, με το ίδιο φύλο, πλήρους απασχόλησης) το 2023 αμειβόταν ονομαστικά με 1.781,50 ευρώ κατά μέσο όρο. Σε πραγματικούς όρους, το 2023, λόγω του πληθωρισμού, η αμοιβή ήταν περίπου 1.495 ευρώ (μείωση κατά 16%). Με την ίδια μέθοδο, μία θέση εργασίας που το 2016 αμειβόταν με 750 ευρώ, το 2023 αμειβόταν κατά μέσο όρο με 975 ευρώ ονομαστικά, ενώ σε πραγματικούς όρους η αμοιβή ήταν 819 ευρώ (αύξηση κατά 9,2%).

«Κερδισμένοι» οι χαμηλά αμειβόμενοι

Εν τω μεταξύ οι μεταβολές αμοιβών των θέσεων εργασίας με χαμηλές απολαβές είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές των θέσεων εργασίας με υψηλές απολαβές, ανεξάρτητα από την ηλικία των εργαζομένων. Οι αμοιβές των εργαζομένων ηλικίας 15-24 ετών αυξήθηκαν κατά 37,6% την περίοδο 2016-2023, ενώ αντίστοιχα υψηλές είναι και οι αυξήσεις των εργαζομένων ηλικίας άνω των 65 ετών (40,4%). Ωστόσο, για τις θέσεις εργασίας με υψηλές αμοιβές, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Αυξήσεις αμοιβών παρατηρούνται μόνο για τις πιο μικρές ηλικιακές ομάδες, 25-34 και 35-44 ετών. Για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας έχουν χαμηλότερες ονομαστικές αμοιβές κατά μέσο όρο το 2023 σε σύγκριση με το 2016. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σταδιακή συνταξιοδότηση εργαζομένων με θεσμοθετημένες υψηλότερες απολαβές (π.χ. λόγω “τριετιών”) πριν από το μνημόνιο και την αντικατάστασή τους με νεότερους εργαζόμενους.

ΤτΕ: Πρόβλεψη για «ανεμική» αύξηση των αποδοχών το 2024

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας, το 2024 οι μέσες αποδοχές θα αυξηθούν ελαφρώς περισσότερο από ό,τι το 2023. Ωστόσο, η μισθωτή απασχόληση αναμένεται να εμφανίσει αξιόλογη επιτάχυνση, η οποία θα συμπαρασύρει και τις συνολικές αμοιβές των εργαζομένων. Καθώς ο ρυθμός ανόδου της παραγωγικότητας θα παραμείνει χαμηλός, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να εμφανίσει μικρή επιτάχυνση.

Η άνοδος των αποδοχών φέτος επηρεάζεται τόσο από την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και από τη λήξη της αναστολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, χορηγήθηκε αύξηση 6,4% από 1ης Απριλίου 2024 στον κατώτατο μισθό. Στον επιχειρηματικό τομέα το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 υπογράφηκαν 87 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 57.396 μισθωτούς. Από αυτές, 31 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, ενώ οι υπόλοιπες δεν περιλαμβάνουν μισθολογικές ρυθμίσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

«Ακόμα δεν είδες τίποτα»: Οι μπηχτές του Λιανού στον Γιώργο Λιάγκα (βίντεο)

Ο Γιώργος Λιανός χαλαρότατος μπροστά στην κάμερα της εκπομπής «Ακόμα...

Γυμνή ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον στην Θεσσαλονίκη(φώτο)

Για 17η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής...

Πατέρας και θείος έστειλαν στο νοσοκομείο 15χρονο – Τους είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος

Απίστευτο περιστατικό βίας και κακοποίησης 15χρονου παιδιού από τον...

Μήνυση Γεωργιάδη σε Πολάκη: “Θα με πληρώνει κάθε φορά που με λέει λαδέμπορα “

Προσφυγή στη δικαιοσύνη με αγωγή εναντίον του Παύλου Πολάκη προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη...

Ενημερωτικό Δελτίο

Nike: Οι κινήσεις που επέφεραν την μείωση των πωλήσεων

Η μετοχή της Nike σημείωσε σημαντική πτώση περισσότερο από 12% στη Wall Street το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή η πτώση αντικατοπτρίζει απώλειες της τάξης...

Την Δευτέρα η απάντηση για την παράταση των POS – ERP

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας παράτασης των POS – ERP και μετά το...

Στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής από Δευτέρα οι ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Χολαργού και Ψυχικού

Από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ξεκινάει η 3η φάση ενσωμάτωσης αρμοδιοτήτων στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής από την ΑΑΔΕ, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ειδικών φορολογιών και μητρώου καθώς και εφαρμογής των...

Κ. Χατζηδάκης: Μέσα στο 2024 ο πρώτος διαγωνισμός για κοινωνική αντιπαροχή

Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας...