Αρχική Οικονομία Σε 120 δόσεις και η αποπληρωμή χρεών έως 250.000 ευρώ προς εφορία...

Σε 120 δόσεις και η αποπληρωμή χρεών έως 250.000 ευρώ προς εφορία και Ταμεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δημοσιεύθηκαν χθες στο ΦΕΚ οι αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες εντάσσονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού και οφειλές στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και στο δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, καθώς και οφειλές που είναι γεννημένες έως και την 31η-12-2017.

Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών ύψους 125.000 ευρώ προς το ΚΕΑΟ, και άλλων 125.000 ευρώ προς την εφορία.

Μάλιστα, οι αποφάσεις δίνουν το δικαίωμα ένταξης, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ ανά φορέα (Ταμείο ή εφορία), αρκεί ο οφειλέτης να προσκομίσει αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Μεταξύ άλλων και στις δύο αποφάσεις προβλέπεται ότι για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ, το ΚΕΑΟ αλλά και το δημόσιο προτείνουν λύσεις, μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος, ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α΄, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως άνω προσόντα, το κόστος της οποίας βαρύνει τον οφειλέτη.

Τα χρέη προς τα Ταμεία

Με την απόφαση που υπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος,  η ρύθμιση οφειλών ύψους έως 50.000 ευρώ επεκτείνεται και για οφειλές έως 125.000 ευρώ (για φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες).

Παράλληλα η ρύθμιση επεκτείνεται και για οφειλές άνω των 125.000 ευρώ (υπό όρους), όπως και για τις οφειλές που γεννήθηκαν έως και την 31-12-2017 (αντί της 31-12-2016 που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Τα ευεργετήματα για όσους οφειλέτες ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν ως εξής:

– Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 120 δόσεις.

– Διαγράφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.

– Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

– Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

– Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σημαντική αυτή διεύρυνση της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα διευκολύνει τους οφειλέτες να παραμείνουν ενταγμένοι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα.