Στον αυτόματο οι φοροέλεγχοι – Ειδικός αλγόριθμος θα επιλέγει τις υποθέσεις που θα ελέγχουν οι φοροελεγκτές των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ο ειδικός αλγόριθμος θα λαμβάνει υπόψη το πλήθος των ελεγκτών στα ΕΛΚΕ και την κατηγορία των προς διενέργεια ελέγχων.
Τα ΕΛΚΕ θα ασκούν διευρυμένη ελεγκτική αρμοδιότητα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Θα μπορούν να ελέγχουν φορολογουμένους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητας άλλου Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΛΚΕ), του ίδιου νομού.
Σε ισχύ διατηρούνται ορισμένες ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητες των ΕΛΚΕ στις περιπτώσεις για τις οποίες, λόγω της φύσης τους, ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείται από συγκεκριμένο ΕΛΚΕ.
Εκτός από τα laptop και τα φορητά σκάνερ οι φορολογικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν μαζί τους και κάμερες, οι οποίες, θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση ή γενικά έναν ελεγκτικό στόχο και θα μεταδίδουν ζωντανά εικόνα και ήχο στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.
Σε αυτή την «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, επιστρατεύονται και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά. για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων.
Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου επεκτάθηκαν και σε 4 ακόμη περιπτώσεις:
Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.
Με τις έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.