Αρχική Οικονομία «Στον αέρα» η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον...

«Στον αέρα» η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ψυχρολουσία» από τον ESM, καθώς αποφάσισε να μην επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM δεν άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, καθώς διαπίστωσε μόνο μερική – και όχι ολική – πρόοδο στην κατεύθυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Συμβούλιο των Διευθυντών ενημερώθηκε για την επισκόπηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, η προσπάθεια των ελληνικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση κρίθηκε ανεπαρκής, γεγονός που στερεί για την ώρα τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε πως απαιτείται η επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι κάποιες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών έχουν δρομολογηθεί.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό-δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Η υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, θα σκοντάψουν

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν», αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για ανικανότητα κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

Για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή την σχετική απόφαση του ESM.

Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, όπως επισημαίνουν, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

«Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη» συμπληρώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.