Αρχική Πολιτική Στο βήμα της Βουλής o Τσίπρας για μέρισμα και 13η σύνταξη

Στο βήμα της Βουλής o Τσίπρας για μέρισμα και 13η σύνταξη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον προϋπολογισμό του 2019 αναμένεται να υπερασπιστεί από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά την κατάθεση του ετήσιου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων και την υλοποίηση διάφορων θετικών αντιμέτρων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του μερίσματος, το οποίο θα κατανεμηθεί στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ως απόρροια των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2018.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την εκ νέου διανομή της εφάπαξ «13ης σύνταξης» προς τους χαμηλο-συνταξιούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο έχει προνομοθετηθεί από το 2016.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Πιερ Μοσκοβισί, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την ορθή δημοσιονομική πορεία, ανάβοντας το πράσινο «φως» στον ελληνικό προϋπολογισμό και επιβεβαιώνοντας την ακύρωση της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα συνεπαγόταν σημαντικές μειώσεις σε χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η οριστική επικύρωση του προϋπολογισμού αναμένεται να δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).