Αρχική Υπουργεία Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. ο Γεν. Γρ. του υπουργείου...

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. ο Γεν. Γρ. του υπουργείου Οικονομίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. (FAC-Trade), που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3/3/2017 στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διεθνές εμπόριο στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία.
Συζητήθηκε η ανάπτυξη της νέας μεθοδολογίας αντιντάμπινγκ, η οποία συνδέεται κυρίως με την πολιτική εμπορικής άμυνας έναντι της Κίνας.
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία αυτής της διεργασίας για την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τρίτες χώρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις για την ανάπτυξη ενός Πολυμερούς Επενδυτικού Δικαστηρίου.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό τον οποίο προτείνει η Ε.Ε., σε συνέχεια των αντιδράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στο ισχύον σύστημα επίλυσης επενδυτικών διαφορών κράτους-επενδυτή.

Η χώρα μας, με στόχο την αντιμετώπιση των αναγνωρισμένων αδυναμιών του παλιού συστήματος, είχε στηρίξει την ιδέα ενός Πολυμερούς Επενδυτικού Δικαστηρίου από τις αρχικές συζητήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το νέο σύστημα είναι απαραίτητο να προβλέπει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας και υψηλά προσόντα για τους δικαστές, να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και ουδετερότητά τους, καθώς και να είναι εύκολα και με χαμηλό κόστος προσβάσιμο στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Επίσης, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε. η πολιτική ακραίου προστατευτισμού που διαφαίνεται να έχουν πρόθεση να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε χθες το βράδυ 2/3/2017 η Μελιταία Προεδρία ήταν καλεσμένοι και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Ρομπέρτο Αζεβέδο, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ΙΝΤΑ, Μπερντ Λανγκ.

Συζητήθηκαν οι προσδοκίες από την 11η Υπουργική Διάσκεψη ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αργεντινή και η σημασία ενός ισχυρού, πολυμερούς, εμπορικού συστήματος, το οποίο διασφαλίζει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο.