Όλο και δυσκολότερη γίνεται η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές που ψάχνουν να βρουν ένα σπίτι για να σπουδάσουν, με τις γκαρσονιέρες, που προτιμούνται από τους νεαρούς και τις νεαρές, φοιτητές , εκτός από δυσεύρετες ειδικά κοντά στις σχολές είναι παράλληλα και απρόσιτες, καθώς οι τιμές τους έχουν φτάσει «στο ρετιρέ»..

Όσο πλησιάζουμε στις σχολές τόσο πιο δύσκολο γίνεται το να βρουν μια γκαρσονιέρα οι φοιτητές, με τους νέους να είναι προτιμότερο να βρίσκουν μεγαλύτερα σπίτια ώστε να μοιράζονται τα έξοδα με ένα και δύο άτομα, προκειμένου να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται οι οικογένειές τους.

Κάθε χρόνο σημειώνεται μία αύξηση περίπου 5 με 10% στην τιμή των φοιτητικών κατοικιών. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια.

Το μικρά διαμέρισμά, των 20 έως 40 τετραγωνικά τα ζητάει πολύς κόσμος. Τα ζητούν εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και άλλα άτομα πολλών επαγγελμάτων γεγονός που τα κάνει ακόμη πιο περιζήτητα και αυτό συντελεί στο να ανεβαίνουν οι τιμές.

Το επίδομα της κυβέρνησης για τους φοιτητές ανέρχεται στα 1.500 ευρώ το άτομο, σε αυτούς που θα συγκατοικήσουν και στα 2.000 ευρώ για τον κάθε φοιτητή που νοικιάζει μόνος του σπίτι, είναι ένα βοήθημα αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει τα έξοδα των νέων.

Στις περιοχές που υπάρχουν σχολές και προτιμούνται από τους φοιτητές οι ζητούμενες από τους ιδιοκτήτες τιμές είναι ιδιαιτέρως αυξημένες.

Οι φοιτητές είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρουν σπίτια με κάτω από 10 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει πως ένα σπίτι 40 τετραγωνικά έχει ενοίκιο τον μήνα γύρω στα 400 ευρώ.

Φυσικά ρόλο στην τιμή παίζει και η κατάσταση που βρίσκεται το σπίτι, η απόσταση από τα ΜΜΜ όπως επίσης και ο όροφός του

Στο ”κόστος” ενός σπιτιού θα πρέπει να συνυπολογιστεί, το εάν  για τις καθημερινές του μεταφορές,  ο φοιτητής χρειάζεται κάποιο όχημα ή εάν αυτό βρίσκεται κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Το κόστος σε περιοχές της Αττικής

Στο Γουδή, τα Ιλίσια, τους Αμπελόκηπους και του Ζωγράφου που θεωρούνται οι περιοχές οι οποίες συγκεντρώνουν τους περισσότερους φοιτητές της Αττικής οι τιμές που ζητούνται ανά τετραγωνικό κυμαίνονται από 10,75 ευρώ έως 12,92 ευρώ ένα σπίτι 35τ.μ.κοστίζει από 380 μέχρι 450 ευρώ

Αντίστοιχα ένα σπίτι 35τ.μ στο Αιγάλεω και τον Πειραιά που επίσης βρίσκονται πολλές σχολές του Λεκανοπεδίου, η ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται από 11,08 έως 11,68 ευρώ δηλαδή από 390 μέχρι 410 ευρώ

Ένα σπίτι 35τ.μ. στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό με τιμή ανά τετραγωνικό να ξεπερνά τα 18 ευρώ τ.μ και ,κοστίζει γύρω στα 630 ευρώ, στο Παγκράτι η τιμή κυμαίνεται στα 12,6 ευρώ τ.μ δηλαδή γύρω στα 440 ευρώ ενώ στη Λεωφόρο Πατησίων και τη Λεωφόρο Αχαρνών η τιμή «πέφτει» κάτω από τα 10 ευρώ το τ.μ. δηλαδή περίπου στα 350 ευρώ

Πώς κινούνται οι τιμές σε Ηράκλειο, Πάτρα και Ιωάννινα

Στο κέντρο του Ηρακλείου δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για φοιτητές ενώ λίγο πιο έξω αλλά εντός πόλης μπορεί να βρει κάποιος γκαρσονιέρα, πληρώνοντας από 330 μέχρι και 500 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα συναντά κανείς και στα Ιωάννινα, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 350 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 550. Πιο προσιτές είναι οι τιμές στην Κομοτονή, όπου τα ενοίκια για μια φοιτητική γκαρσονιέρα ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 400.

Πολλοί είναι και αυτοί, που επιλέγουν να σπουδάσουν στον τόπο τους για να περιορίσουν τα έξοδα. Στην Πάτρα, οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας ακόμη και τα 600 ευρώ για μια ανακαινισμένη γκαρσονιέρα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις