Ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ξεσπάσει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής αυτή την εβδομάδα, με βασικό θέμα την τραγωδία των Τεμπών.

Σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, θα τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο πιθανά αδικήματα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών». Την ίδια μέρα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να καταθέσει Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, με αφορμή και το πρόσφατα δημοσιευμένο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε απευθύνει κάλεσμα «σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του, καθώς η υποβολή της πρότασης δυσπιστίας απαιτεί 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.

Οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις λαϊκές διαδηλώσεις ως μια ευθεία αμφισβήτηση αποκλειστικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για μια νέα Μεταπολίτευση, συγκρίνοντας τα συλλαλητήρια με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός επικρατεί και μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θεωρούν αναγκαία μια στρατηγική αντίδρασης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαμορφωθεί εσωτερικές ομαδοποιήσεις ή έντονες διεργασίες, ωστόσο στο προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) απαιτείται απόφαση της ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, το πόρισμα της εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις