Αρχική Οικονομία Στο ΦΕΚ το ειδικό τέλος για την χρήση της πλαστικής σακούλας

Στο ΦΕΚ το ειδικό τέλος για την χρήση της πλαστικής σακούλας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδικό τέλος στην χρήση της πλαστικής σακούλας επιβάλλεται από 1/1/2018, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι καταναλωτές θα καταβάλουν περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών ανά σακούλα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος θα ανέβει στα 7 λεπτά.

Η απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm), ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας. Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, προβλέπονται πρόστιμα για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 200 έως 5.000 ευρώ, για τους παραγωγούς σακούλας από 1.000 έως 10.000 ευρώ και για τους διακινητές σακούλας πρόστιμα από 500 έως 1.000 ευρώ. Αντίθετα, θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα περίπτερα και από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο (π.χ. λαϊκές αγορές).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχούσαν, το 2015, 269 πλαστικές σακούλες ανά άτομο το χρόνο, ξεπερνούμε, δηλαδή, αρκετά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (198 πλαστικές σακούλες).

Έτσι, από την αρχή του νέου έτους τα σούπερ μάρκετ και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα διαθέτουν δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες, ενώ σε κάθε κατάστημα θα τοποθετηθεί πινακίδα που θα αναγράφει πως «οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος με σκοπό τη μείωση χρήση τους». Κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή πλαστικές σακούλες, υποχρεούται ανά τρίμηνο (για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018), να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.