Αρχική Δήμοι Στο έργο «Stardust» -Ολοκληρωμένα Αστικά Μοντέλα για Ευφυείς Πόλεις η Κοζάνη

Στο έργο «Stardust» -Ολοκληρωμένα Αστικά Μοντέλα για Ευφυείς Πόλεις η Κοζάνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοκληρωμένα Αστικά Μοντέλα για Ευφυείς Πόλεις (Holistic and Integrated Urban Models for Smart Cities), προωθεί το  ευρωπαϊκό έργο Stardust, στο οποίο συμμετέχουν επτά πόλεις ανάμεσά τους και  η Κοζάνη.  Ήδη  στο Trento  της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση (24 και 25 Οκτωβρίου)  των εταίρων του εν λόγω έργου το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ορίζοντας 2020 (Horizon2020).

Κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκε η πρόοδος στις “προηγμένες” πόλεις (lighthouse cities), Παμπλόνα (Ισπανία), Τάμπερε (Φινλανδία) και Τρέντο (Ιταλία) και των “εκπαιδευόμενων” πόλεων, Κοζάνη (Ελλάδα), Κλουζ (Ρουμανία), Λιτομερίτσε (Τσεχία) και Ντέρρι (Μεγάλη Βρετανία) ώστε να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση μελετών και έργων που θα τις καταστήσουν έξυπνες και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους 3 «πύργους» (μεγάλες πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα) που είχαν χαμηλή ενεργειακή επάρκεια και τελούν υπό ανακαίνιση του κελύφους, με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Η παράλληλη χρήση γεωθερμίας και αντλιών θερμότητας, μαζί με την καλύτερη μόνωση του κτιρίου, αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση ή και το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενοίκων.

Ο στόχος του έργου STARDUST είναι να προετοιμάσει αυτές τις 7 πόλεις για την μετατροπή τους σε περιβαλλοντικά φιλικές ευφυείς πόλεις, με συστήματα υψηλής απόδοσης επικεντρωμένα στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναπτύξουν αστικές πράσινες τεχνολογικές λύσεις ενσωματώνοντας τους τομείς των κτιρίων, των μεταφορών και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΤΠΕ, δοκιμάζοντας και επικυρώνοντας αυτές τις λύσεις, ώστε να επιτρέψουν τη γρήγορη έξοδό τους στην αγορά.