Αρχική Οικονομία Στις 4 Απριλίου οι προσφορές για το δορυφορικό σύστημα διοδίων

Στις 4 Απριλίου οι προσφορές για το δορυφορικό σύστημα διοδίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 4 Απριλίου, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, θα κατατεθούν τελικά οι προσφορές σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών, για το δορυφορικό σύστημα διοδίων, προϋπολογισμού άνω των 450.000.000 ευρώ.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι προσφορές στον διαγωνισμό έπρεπε να κατατεθούν χθες, αλλά υπήρξε παράταση μετά από αιτήματα ενδιαφερομένων. Η παράταση θέτει πάντως εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, σύμφωνα με το οποίο το νέο σύστημα δορυφορικών και αναλογικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με την απόσταση) θα λειτουργούσε πιλοτικά στην Εγνατία πριν από τα τέλη του χρόνου.

Oι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εγκαταστήσει την τελευταία πενταετία αντίστοιχο σύστημα, που βασίζεται στην τεχνολογία Global Navigation Satellite System (GNSS).

Το κόστος του νέου συστήματος διοδίων είναι τόσο υψηλό γιατί θα πρέπει να κατασκευαστούν ειδικές μεταλλικές γέφυρες, με κάμερες υψηλής τεχνολογίας που θα διαβάζουν τις πινακίδες οχημάτων, σε κάθε κόμβο του εθνικού οδικού δικτύου. Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί αλλαγής πινακίδων όλων των αυτοκινήτων ώστε να διαβάζονται ευκολότερα από το νέο σύστημα, από το υπουργείο Υποδομών ξεκαθαρίζουν πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο αφού το σύστημα, τελικά, θα διαβάζει τις σημερινές πινακίδες.