Αρχική Πολιτική Στις 19:00 ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τα νέα μέτρα για τις τιμές του...

Στις 19:00 ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τα νέα μέτρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα στις 19:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο /Φωτογραφία: Eurokinissi

Πώς θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επιστροφή των λογαριασμών στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά.

Είναι σαφές πώς εκτός από την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χαλινάρι και στον πληθωρισμό ο οποίος τρέχοντας με διψήφιο ποσοστό…ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των φόρων.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5δισ€ για το εξάμηνο και θα προέλθουν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν 16-18 Μαΐου.