Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 12:50, όπου τον υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περισσότερη από μισή ώρα, στην δεύτερη κατ’ ιδίαν επαφή τους, μετά την προηγούμενη συνάντηση που είχαν πριν από τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, η οποία είχε αναβληθεί λόγω διαφωνιών που προέκυψαν από το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στη Βρετανία.
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που συνόδευαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο, η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για την αναβάθμιση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονταν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ζητήματα σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026.
Συζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ναυτιλία, η έρευνα, η καινοτομία και ο τουρισμός, αναδεικνύοντας τις κοινές προοπτικές για μια ισχυρότερη διμερή σχέση.
BBC: Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πρώην σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται να βρίσκεται κοντά.
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» σχετικά με την επιστροφή των αρχαιοτήτων – γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα – που απομακρύνθηκαν από την Αθήνα πριν από δύο αιώνες και σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ελληνική πλευρά. Όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το θέμα αναμενόταν να τεθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του.
Ωστόσο, η τελική απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς το ζήτημα δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της βρετανικής κυβέρνησης.
Για την ελληνική πλευρά, πάντως, η «επιστροφή των Γλυπτών» αποτελεί κορυφαίο ορόσημο, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει μόλις το περασμένο Σάββατο τη βεβαιότητα για την επιστροφή τους.
«Όταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα, η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε όχι την ελληνική, αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις