Αρχική Διεθνή Στην Ιταλία οι αρχές θεωρούν ότι ο επίσημος αριθμός των θυμάτων είναι...

Στην Ιταλία οι αρχές θεωρούν ότι ο επίσημος αριθμός των θυμάτων είναι υποβαθμισμένος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υποβαθμισμένους χαρακτηρίζουν τους επίσημους αριθμούς των θυμάτων του κορωνοϊού τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι στη βόρεια Ιταλία, που εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο Νέμπρο, μία κοινότητα με 12.000 κατοίκους κοντά στο Μπέργκαμο, την περισσότερο πληγείσα πόλη στην Ιταλία, έχουν καταγραφεί επισήμως 31 θάνατοι από covid-19, σύμφωνα με άρθρο που υπογράφουν στην εφημερίδα Corriere della Sera ο τοπικός υπεύθυνος υγειονομικών υπηρεσιών Λούκα Φορέστι κι ο δήμαρχος Κλάουντιο Καντσέλι.

«Κάτι δεν μας έπεισε σ’ αυτόν τον αριθμό και συμβουλευθήκαμε τις στατιστικές για τον μέσο όρο των θανάτων μέσα στην κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Ο αριθμός των θανάτων σε ομαλές συνθήκες θα έπρεπε να είναι περίπου 35, όμως φέτος έχουμε καταγράψει 158, δηλ. 123 περισσότερους από τον μέσο όρο, κι όχι 31», που είναι ο αριθμός των θανάτων που επισήμως αποδίδονται στον κορωνοϊό, προσθέτουν οι δύο αξιωματούχοι, αμφότεροι στο επάγγελμα.

Αμφιβολίες και για άλλες κοινότητες

Οι ίδιοι αναφέρουν πως παρόμοιες ανωμαλίες διαπιστώνονται και σε άλλες μικρές κοινότητες στην περιοχή, όπως στο Τσερνούσκο σουλ Ναβίλιο, με τον αριθμό των «μη φυσιολογικών» θανάτων κατά 6,1 φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται επισήμως στον κορονοϊό.

Την Τετάρτη, ο δήμαρχος της Μπρέσια, Εμίλιο Ντελ Μπόνο, που πλήττεται επίσης από την πανδημία, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους δηλώνονται «διότι υπάρχουν και πολλοί κατ’ οίκον νοσούντες, που δεν γνωρίζουμε πώς πηγαίνουν».

Αλλά και ο πολύ γνωστός στην Ιταλία ιολόγος Ρομπέρτο Μπουριόνι εκτιμά επίσης πως ο αριθμός που ανακοινώνεται για τα άτομα που έχουν μολυνθεί «δεν είναι πλήρως αξιόπιστος», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ασυμπτωματικοί.

Η Καμπανία «θα βιώσει μια πραγματική κόλαση»

Πάντως, ο κυβερνήτης της Περιφέρειας της Καμπανίας στην Νάπολη Βιτσέντσο Ντε Λούκα εκτιμά πως η κρίση του κορωνοϊού «θα εκραγεί με δραματικό τρόπο» στην περιφέρειά του, η οποία «πρόκειται να βιώσει το επόμενο 10ήμερο μία πραγματική κόλαση», καθώς η κυβέρνηση δεν απέστειλε υλικά και μέσα υγειονομικής προστασίας.

Στον νότο, το σύστημα υγείας είναι πιο ευάλωτο απ’ ότι στη Λομβαρδία, που είναι και η περιφέρεια με το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.