Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε από το πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου και υποδέχτηκε με μια πολύ θερμή χειραψία Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου.

Νωρίτερα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλα, είχε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα το πρωί.

“Η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποί εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως” τόνισε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος προς τον Αλ-Σίσι.

“Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πώς αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη” σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

“Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας“.