Σύμφωνα με το Politico, οι φιλελεύθεροι της ΕΕ καταρρέουν και η παράταξη που θα μπορούσε να στηρίξει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, χάνει έδρες, κάτι που δείχνει πως τα περιθώρια για την επανεκλογή της σε μια δεύτερη θητεία, ολοένα και στενεύουν.

Η Renew Europe, η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο και ένα από τα τρία κόμματα που η Φον ντερ Λάιεν ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν, αποδυναμώνεται μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Τσέχου λαϊκιστή Andrej Babiš να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του, με τους φιλελεύθερους να έχουν πέσει από 102 έδρες σε μόλις 74 και αυτό λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μέλλον της

Η Φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής σε συνομιλίες μόνο με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την Renew, αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους όσο και το ECR, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι θα ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με την Μελόνι.

Τόσο οι φιλελεύθεροι -με την Εσθονό πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας– όσο και οι Σοσιαλιστές -με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα- θα πάρουν σημαντικές θέσεις εργασίας στην ΕΕ, εάν το πακέτο ηγεσίας της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει η Φον ντερ Λάιεν, βγει αλώβητο από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος της αβεβαιότητας για την Φον ντερ Λάιεν.

Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (σε σύνολο 720) σε μια μυστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη στις 18 Ιουλίου. Αθροίζοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, του S&D και της Renew στο Κοινοβούλιο, φτάνει τους 398. Αλλά δεν θα την υποστηρίξουν όλοι στο ΕΛΚ και το S&D.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις