Αρχική Διεθνή Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
epa05764304 (FILE) - A file picture dated 29 July 2013 shows an exterior view on the Harry S. Truman building, the headquarters of the US State Department, in Washington, DC, USA. According to reports, hundreds of state department officials on 31 January 2017 put their names on a memorandum which criticises US President Trump for his executive order that banned citizens of seven Middle East countries from entering the US and suspends the US refugee programme. EPA/MIKE THEILER

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ο οποίος για ακόμη μία φορά επιτέθηκε στη χώρα μας, εξαπολύοντας απειλές πολέμου αλλά και αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε κοινή ερώτηση των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ και της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Συνεχίζοντας, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση που θέλει τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.

Όσον αφορά το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εξίσου σαφής. Όπως τόνισε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».