Αρχική Ελλάδα ΣτΕ: Πώς θα αποτραπεί η πορεία για το Πολυτεχνείο – Πότε θα...

ΣτΕ: Πώς θα αποτραπεί η πορεία για το Πολυτεχνείο – Πότε θα βγεί η απόφαση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρο Χρονόπουλο, η Ελληνική Αστυνομία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να αποτρέψει μια δημόσια συνάθροιση για το Πολυτεχνείο.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ.Χρονόπουλος, υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις την 17η Νοεμβρίου σε όλη την επικράτεια και βάση της πρόσφατης απαγόρευσης η αστυνομία θα πρέπει να δράσει για να μην πραγματοποιηθούν.

Εξήγησε, ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια ενώ η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. εναντι σε όσους προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και πορείες θα είναι κλιμακωτή.

“Θα ξεκινήσουμε με παραινέσεις και διάλογο έτσι ώστε να λυθούν όλα όπως πρέπει σε μια πολιτισμένη χώρα”, είπε ο κ. Χρονόπουλος. Ιδιαίτερα στην Αθήνα θα υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί για να ανταπεξέλθουν όπως είπε σε αυτές τις προκλήσεις και πάντα σε στενή συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Μετά τις παραινέσεις θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα, όπως προβλέπουν η ΠΝΠ και οι ΚΥΑ της απαγόρευσης.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και συλλήψεις πολιτικών προσώπων, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς πρόκειται για αδικήματα έως το βαθμό πλημμελήματος. “Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε τέτοιου είδους σημεία. Εδώ μιλάμε για μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δεν περισσεύει κανένας στη μάχη”, τόνισε ο κ. Χρονόπουλος.

Το ΣτΕ θα κρίνει την απαγόρευση συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο μετά από προσφυγή που κατέθεσε το ΜεΡΑ 25.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας για 4ήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου.

Μάλιστα δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας να υπάρξει απάντηση στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που υποβλήθηκε από το “ΜέΡΑ25” και τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπως και του Πολίτη, όπως και από μικρό αριθμό πολιτών.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτησης ακύρωσης, αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να “παγώσει” άμεσα η προσβαλλόμενη απόφαση με την οποία απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.