Αρχική Οικονομία Παρουσίαση στους Θεσμούς του σχεδίου της ΔΕΗ για άνοιγμα της αγοράς

Παρουσίαση στους Θεσμούς του σχεδίου της ΔΕΗ για άνοιγμα της αγοράς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τις προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος παρουσίασαν, χθες το βράδυ, στους Θεσμούς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε στους εκπροσώπους των δανειστών τη στρατηγική που σχεδιάζει να ακολουθήσει η Επιχείρηση για το άνοιγμα της αγοράς με τη δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιρειών, όπου θα μεταφερθούν πελάτες της ΔΕΗ.
Το σχέδιο, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς χθες επελέγη ως σύμβουλος της διαδικασίας ο Οίκος PriceWaterhouseCoopers, ενώ, την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία για την επιλογή και νομικού συμβούλου, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.
Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου, δε, συνεπάγεται την ακύρωση, πρακτικά, της αναγκαιότητας για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που είναι το εργαλείο το οποίο έχει επιλεγεί επί του παρόντος για το άνοιγμα της αγοράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν “με ενδιαφέρον” το σχέδιο της ΔΕΗ. Ωστόσο, έθεσαν ως μείζον το ζήτημα της ασφαλούς απελευθέρωσης της αγοράς. Εξάλλου, στο ερώτημα γιατί δεν ανοίγει η αγορά, παρουσιάστηκαν, από πλευράς ΔΕΗ, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.
Όπως αναφέρθηκε, ο επικεφαλής της Επιχείρησης διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση, αφού η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της. Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της, στη λιανική, να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.
Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε οι εξελίξεις σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν το επόμενο διήμερο.