Αρχική Οικονομία Σταϊκούρας στο CNBC: Θα ζητήσουμε νέους στόχους για το έλλειμμα από το...

Σταϊκούρας στο CNBC: Θα ζητήσουμε νέους στόχους για το έλλειμμα από το 2021 και μετά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφέρει σε δηλώσεις τους στο CNBC, o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Eurogroup αποφάσισε προσφάτως ότι δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020, θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση στην κρίση του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως σημειώνει το CNBC, η κρίση του κορωνοϊού αύξησε το χρέος σχεδόν στο 200% έναντι του ΑΕΠ.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους προς ΑΕΠ το 2020. Θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά θα έχουμε και τη μεγαλύτερη μείωση αυτής της αναλογίας το 2021», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Εχοντας ήδη περάσει από τρία προγράμματα διάσωσης μέσα σε μια δεκαετία, η Ελλάδα συμφώνησε το 2018 να φτάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022. Αν και αυτό το επίπεδο πλεονάσματος περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης για δαπάνες, ήρθε ως αντάλλαγμα για χαλαρότερους όρους αποπληρωμής.

Στην αρχή της πανδημίας, οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής συμφώνησαν τον Μάρτιο να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα – μέλος, δίνοντάς τους περισσότερο χώρο για να αντεπεξέλθουν στο άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, αυτό θα είναι ένα προσωρινό μέτρο στην ΕΕ, ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 196,4% για το 2020 και στο 182,6% για το 2021. Το 2019 το χρέος ήταν στο 176,6% του ΑΕΠ.

Η αβεβαιότητα του τουρισμού

Μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες για το 2020 είναι η επίδοση της τουριστικής βιομηχανίας.

«Το ποσοστό της ύφεσης για το 2020 είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνάρτηση των επιδόσεων του τουρισμού», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα, αναφέρει το CNBC, ευελπιστεί να καλωσορίσει τους πρώτους τουρίστες από τι 15 Ιουνίου και μετά, καθώς τότε αρχίζουν να αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απαιτούνται τεστ για κορωνοϊό πριν την άφιξη στη χώρα.