Αρχική Οικονομία Σταϊκούρας: Έρχονται ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ρυθμίσεις στις υποχρεώσεις των πολιτών

Σταϊκούρας: Έρχονται ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ρυθμίσεις στις υποχρεώσεις των πολιτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
HǍm ŭ笝񹳧 㩡 �箩𱼨峬ᠷ񝧠᰼ �᭡𫧱�𯵱㼠ϩ꯭﬩꾭, ױ޳�ӴẪアᲮ(EUROKINISSI-ÅّÉ`Ё́ÏЏՋϕ)

Στα χαρακτηριστικά της κρατικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες για τη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε για τις επιχειρήσεις το βάρος θα πέσει στην ενισχύση της ρευστότητας για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας ενώ για τους πολίτες είπε ότι θα υπάρξει μέριμνα με κάποια λελογισμένη ρύθμιση όταν θα λήξουν οι αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «στην πρώτη φάση της κρίσης το κράτος σήκωσε το βάρος της λειτουργίας σχεδόν του συνόλου της οικονομίας ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους. Στη δεύτερη φάση οφείλουμε τα όπλα που εχουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Να υπάρχει κρατική στήριξη οχι με τον ίδιο τρόπο γιατί αυτό θα ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον που η εταιρεία ζητά να δουλέψει» είπε ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζοντας ότι «το κράτος θα βοηθάει την επιχείρηση υπό την προυποθέση ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις».

Παράλληλα, βέβαια, τόνισε ότι «ό,τι δεν ανοίξει ή ανοίξει αργότερα θα έχει τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιμέτρου που έχουμε λάβει».

Με αφορμή ερώτηση για το τι θα γίνει όταν θα λήξουν οι περίοδοι αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «όταν θα κλείσει ο κύκλος των αναστολών και εύχομαι αυτό να έχει γίνει σε 3 μήνες, η πολιτεία θα προχωρήσει σε λελογισμένες ρυθμίσεις γιατί δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να πληρώσουν άμεσα οι πολίτες τις συσσωρευμένες οφειλές τους».

«Τότε θα δούμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να υλοποιηθεί» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν οι ρυθμίσεις για 24 και 48 δόσεις ως νομικό πλαίσιο».

«Είναι ένα παροδικό πρόβλημα που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει 3 μήνες. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας καθώς από του χρόνου θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να βρουν τρόπους πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα» έκλεισε την αναφορά στο θέμα ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο, όπως επεκτάθηκε τον Απρλίο λήγει την επόμενη εβδομάδα. «Μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Θα έχει τα χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε επ ωφελεία των πολιτών» είπε ο υπουργός Οικονομικών.