Αρχική Οικονομία Σταϊκούρας: Έρχεται ύφεση αλλά όχι μνημόνιο – Ρευστότητα 10 δισ. στις επιχειρήσεις

Σταϊκούρας: Έρχεται ύφεση αλλά όχι μνημόνιο – Ρευστότητα 10 δισ. στις επιχειρήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα προβλήματα που προκάλεσε και αναμένεται να προκαλέσει και στο μέλλον ο κορονοϊός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η έκταση του προβλήματος θα είναι μεγάλη και η χώρα θα επιστρέψει σε ύφεση. Γι αυτό, όπως είπε, χρειάζεται όλοι να ενεργήσουμε αλληλέγγυα.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα μνημόνια. “Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς για το 2020” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διέθεσε πόρους για τη στήριξη των πολιτών αλλά κρατά και “καύσιμα” για την επόμενη ημέρα… “Δίνουμε πόρους γιατί θέλουμε η επιχειρηματικότητα να κρατήσει τις θέσεις εργασίας” σημείωσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 150.000 επιστήμονες θα δουν την Πέμπτη στο λογαριασμό τους τα 600 ευρώ, ενώ την Τετάρτη και έως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όσους επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση. Άλλοι 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν στους λογαριασμούς τους 800 ευρώ, ενώ πάνω από 90.000 επιχειρήσεις θα βοηθηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το  συνολικό πακέτο μέτρων (δημοσιονομικά και μέτρα ρευστότητας) θα φθάσει τα 24 δις, χρήματα που εξασφαλίζονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, από ευρωπαϊκούς πόρους και από την έξοδο της χώρας στις αγορές. “Δεν έχουμε όμως ακόμα εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη” διευκρίνησε ο υπουργός.

Σχετικά με την αναλογία του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, τόνισε ότι το τμήμα που οφείλει η κυβέρνηση αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι.

Για το τι θα ισχύει μετά τις 4 Μαΐου στις επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για το χρονικό διάστημα που ο πολίτης δεν εργάζεται και μέχρι να πάει στη δουλειά, η επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται ο κύκλος της α΄φάσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού με την κυβέρνηση να προχωρά στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της β΄φάσης, όπου θα δοθεί έμφαση στην παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της διάθεσης περίπου 10 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον REAL FM

·   εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ακόμα 105.875 μισθωτούς που δεν το είχαν λάβει.

·    Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα. Ήδη 547.092 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα ενώ εκτιμάται ότι θα προστεθούν ακόμα 60.000 επιχειρήσεις. Στόχος σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι η καταβολή των 800 ευρώ να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα με Τρίτη.

·    Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις που θα επιλεγούν σε σύνολο 138.000 επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση. Μάλιστα σχεδιάζεται η επανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και το Μάιο με ακόμα 1 δισ. ευρώ με βάση και τα στοιχεία του τζίρου για τον Απρίλιο.

·    Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή των 600 ευρώ στους επιστήμονες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσεις στις 195.000

Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και τον Χρήστο Σταϊκούρα να επαναλαμβάνει ότι θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω του κορωνοϊού.

Στην τελική ευθεία για τη β΄ φάση στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων 

Ταυτόχρονα ξεκινά και η β΄φάση στήριξης με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Σε αυτή, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει επιμερισμός του βάρους μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εξακολουθήσουν να παραμένουν σε αναστολή αλλά και οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα συνεχίσουν να στηρίζονται από το κράτος με τους ίδιους όρους. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην εργασία τους τότε το κράτος θα καλύψει το διάστημα για το οποίο η σύμβαση εργασίας τους ήταν σε αναστολή .

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ένα ποσό που θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι πόροι θα προέλθουν από

  • ·Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης
  • ·Την επανάληψη της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με στόχο τη στήριξη περισσότερων επιχειρήσεων
  • · Την επιδότηση επιτοκίου με συνολικό κόστος 1,2 δισ. ευρώ
  • ·  Την παροχή εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ με μόχλευση 7 δισ. ευρώ

Εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει να «κρατά επαφή» και με τις αγορές καθώς όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την επικοινωνία με τις αγορές αντλώντας μικρά ποσά με ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.