Τρίτη, Οκτώβριος 26, 2021
Αρχική Υπουργεία Σταδιακή αποδέσμευση κλειδωμένων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

Σταδιακή αποδέσμευση κλειδωμένων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί η σταδιακή αποδέσμευση των κλειδωμένων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι είναι συνεπείς στην καταβολή των χρεών τους.

Τη σχετική ανακοίνωση την έκανε χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο στους προϊσταμένους των ΔΟΥ και των τελωνείων.

Βάσει του σχεδίου έως το τέλος Μαρτίου, οι φορολογούμενοι που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην εφορία θα μπορούν να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους που λόγω οφειλών είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για το σταδιακό ξεκλείδωμα των λογαριασμών θα είναι η υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση και κυρίως η ευλαβική τήρησή των ρυθμίσεων.

Η όλη διαδικασία θα έχει και «κίνητρα». Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό το οποίο θα μπορεί να κινεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις – τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει στην Εφορία ο οφειλέτης.

Το σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους θα περιγραφεί σε νομοθετική διάταξη που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.