Στα Τέμπη δεν έγινε μεγάλο δυστύχημα, αλλά κρατικό έγκλημα» – Τραντάχτηκε η Ευρωβουλή με την Καρυστιανού

Συγκλόνισε εκ νέου η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», μιλώντας για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου», την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος μόλις μία ημέρα νωρίτερα, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, μίλησε για «ανθρώπινο λάθος» και με περίσσιο θράσος αναφέρθηκε στη νοοτροπία του «έλα μωρέ» στο Δημόσιο και ότι δήθεν δεν την ξερίζωσε.

Η κ. Καρυστιανού, αφού κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για αλαζονεία, ανακρίβειες και «ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν», δεν δίστασε να πει, απευθυνόμενη προσωπικά στον πρώην υπουργό, πως «ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε στημένη την Εξεταστική και εξέφρασε την πίστη της ότι η κοινωνία «οραματίζεται τη δικαίωση» και την απελευθέρωση της δικαιοσύνης…».

Συγκεκριμένα, η κ. Καρυστιανού αναφερόμενη στη κατάθεση του πρώην υπουργού στη Εξεταστική, είπε πως ο πρώην υπουργός «κατέθεσε σε αυτό το στημένο σώμα βουλευτών, που γνωρίζει εκ των προτέρων το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα, κατέθεσε ότι είναι αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία και δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο. Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν, πόσω μάλλον να ισχυριστούν με θέρμη. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά όμως ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, υπονόησε ότι ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός, χωρίς να ενοχλεί, έτσι ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή και η δική του άποψη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω, μια και βρίσκομαι σε αυτό το κοινοβούλιο, όπου η δημοκρατία είναι σε ισχύ».

Και πρόσθεσε: «Κ. Καραμανλή, ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και οι υποστηρικτές σας αποτελείτε μια μικρή ομάδα που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία όμως στέκεται όρθια μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις και οραματίζεται τη δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε».

Μ. Καρυστιανού: «Είναι μάταιο  να σας μεταφέρω τον πόνο το δικό μας, όμως με σιγουριά μπορώ να πω πως η κοινωνία συγκλονίστηκε και είναι ακόμα συγκλονισμένη γιατί όχι μόνο σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει έστω μια φορά με το τρένο και μπορούσαν να φανταστούν το εαυτό τους στην θέση μας ή στη θέση των αδικοχαμένων παιδιών μας, αλλά και γιατί αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Αδιανόητο να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται υπήρχαν και τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει. Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε τόσα χρόνια.

»Σε αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα η πραγματογνωμοσύνη συντάχθηκε μέσα από γραφεία. Οι πραγματογνώμονες δεν πήγαν ποτέ στον χώρο του εγκλήματος!!!!  Αποφάνθηκαν χωρίς αυτοψία ! Μάλιστα  έγραψαν ένα ημιτελές πόρισμα, γνωστοποιώντας μας ότι δεν θα ασχοληθούν με την έκρηξη. Σε αντίθεση με την ελληνική αδιαφορία  η Ευρωπαική Ρυθμιστική Αρχή  κινητοποιήθηκε άμεσα και προθυμοποιήθηκε να στείλει ειδικούς πραγματογνώμονες και να ξεκινήσει η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος παράλληλα με τις ελληνικές κινήσεις.

»Το ελληνικό Υπουργείο  Μεταφορών αρνήθηκε τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής να  βοηθήσει  με εξειδικευμένο προσωπικό  την κατάσταση. Προφανώς φοβούμενοι ότι θα προχωρούσαν και στους απαιτούμενους ελέγχους για τα αίτια του δυστυχήματος, κάτι που ήταν επιβεβλημένο να γίνει σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

»Το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας οικονομικής απιστίας και σωρείας καταχρήσεών, παραλείψεων και λαθών. Ακολούθως, πλήθος κυβερνητικών ενεργειών προσπάθησε  να παραποίησει και να συγκαλύψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όμως η αλήθεια είναι το φως. Και το φως είναι ζωή. Και επειδή δεν ανεχόμαστε άλλο την παρανομία ,την ανισότητα και την αδικία, μόνοι μας αποφασίσαμε να έχουμε φωνή. Και φτιάξαμε ένα ψήφισμα προκειμένου να ζητήσουμε να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο δικαίωμα της ασυλίας, των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το ψήφισμα αυτό το στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μου και καθημερινά αυξάνονται. Βρισκόμαστε περί τις 300.000 υπογραφές πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων. Υπογραφές Ελλήνων που επιθυμούν αυτή την αλλαγή για τη χώρα τους.»

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις