Να βάλει…τάξη στο καθεστώς των «κρυπτονομισμάτων» επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας ως κεντρικό στόχο τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση τους. Στη πράξη, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση ενός φόρου μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης των κρυπτονομισμάτων, στα πρότυπα άλλων χωρών όπως για παράδειγμα η Ιταλία, όπου επιβάλλεται φόρος 26%.
Σήμερα το φορολογικό πλαίσιο δε διαθέτει κάποια σχετική πρόβλεψη για τη φορολόγηση των κερδών από αγοραπωλησίες crypto. Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε ένα πρώτο βήμα, με την απόφαση Χατζηδάκη να ορίσει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας “για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)”. Ωστόσο, τον Αύγουστο με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η ομάδα εργασίας καταργήθηκε, δεδομένης “της ανάγκης επανεξέτασης του αντικειμένου της ομάδας εργασίας”.
Αυτό το νεφελώδες και αχαρτογράφητο τοπίο για τα κρυπτονομίσματα φαίνεται ότι σύντομα θα σταματήσει, αφενός για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές αφετέρου για να μπει τέλος στη χρήση των «crypto» με στόχο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η φορολογική διοίκηση σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία αναζητούν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγησή τους, παράλληλα φυσικά με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.
Εκτιμάται ότι αυτό θα επιτευχθεί με τον φόρο υπεραξίας μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης των cryptos. Ένας φόρος που δεν θα φτάνει στο αρκετά υψηλό ποσοστό που ισχύει στην Ιταλία (26%), αλλά θα κινείται στην περιοχή του 15%, ώστε να αναγνωρίζονται από την εφορία τα ποσά που επενδύονται και τα κέρδη των επενδυτών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων και γενικά ως «νόμιμο» εισόδημα.
Παράλληλα, το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πέρα από τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες.
Στην ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στην ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Τέλος, οι έλεγχοι θα εναρμονιστούν στις νέες ανάγκες, ώστε να πετυχαίνεται πιο αποτελεσματικά η καταπολέμηση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές και τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις