Αρχική Οικονομία Στα 37,5 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ταμειακά διαθέσιμα μετά την έξοδο στις...

Στα 37,5 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ταμειακά διαθέσιμα μετά την έξοδο στις αγορές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα 37,5 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μετά την επιτυχημένη χθεσινή έξοδο της Ελλάδος στις αγορές και την άντληση 2,5 δισ. ευρώ μέσω του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030. Αυτό τόνισε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας πως το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων επανήλθε περίπου στα επίπεδα  που είχαμε στην αρχή της πανδημίας.

«Χθες έγινε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει γίνει ποτέ έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας ομολόγου – δεκαετίας, πενταετίας, τριετίας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την υγειονομική κρίση αλλά και στο σχέδιο που ξετυλίγει για να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση θα διαθέσει χρήματα το επόμενο διάστημα για τη μείωση φόρων, για δράσεις στήριξης των νοικοκυριών, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά και για την αντιμετώπιση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτηθείς για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021 ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι πολλές παραδοχές θα εξαρτηθούν από το ύψος της ύφεσης και την ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση για ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά 8% εφέτος ανάλογα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

«Θα δούμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και ανάλογα θα εξετάσουμε αν θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μας», είπε.