Αρχική ΟΑΕΔ Στα 305,41 ευρώ/τ.μ. η ενιαία τιμή παραχώρησης κατοικιών του ΟΕΚ σε 150...

Στα 305,41 ευρώ/τ.μ. η ενιαία τιμή παραχώρησης κατοικιών του ΟΕΚ σε 150 οικισμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στον καθορισμό της τιμής των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας πάνω από 11.000 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ σε 150 οικισμούς σε όλη τη χώρα, προχώρησε ο ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα και σε εφαρμογή υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού όρισε την ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δίνοντας τέλος στη μακρά αγωνία χιλιάδων δικαιούχων. Με τον καθορισμό της, ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας των κληρωθεισών κατοικιών σε όσους οικισμούς εκκρεμεί και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, ο μέχρι σήμερα τρόπος υπολογισμού και το υψηλό κόστος της τιμής παραχώρησης των κατοικιών οδηγούσαν σε επίπεδα τιμών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες “κοινωνική κατοικία” και “κοινωνική παροχή”. Την τελευταία δεκαετία, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμάνθηκαν από 650 έως και 1.035 ευρώ. Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια και η αντίδραση των δικαιούχων οικιστών, είχε προκριθεί η λύση των προσωρινών παραχωρητηρίων με ελάχιστη μηνιαία δόση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας όλο και μεγαλύτερης ομάδας πολιτών χωρίς οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα, τα έσοδα του τέως ΟΕΚ και νυν ΟΑΕΔ σημείωναν δραστική μείωση, με αποτέλεσμα να έχει εισπραχθεί περίπου το 10% από τις δόσεις των προσωρινών παραχωρητηρίων, δηλαδή μόλις 41 εκ. ευρώ. Με σκοπό την ισόνομη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των οικιστών, η ενιαία τιμή θα εφαρμοστεί και για όσους έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους με τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν έχουν εξοφλήσει το τίμημα.

Σε δηλώσεις της η Διοικήτρια του Οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Για τον καθορισμό της τιμής σε χαμηλά επίπεδα, λάβαμε υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των οικιστών, την αλλαγή των χαρακτηριστικών των δικαιούχων (αύξηση ποσοστού ανέργων, αύξηση ποσοστού συνταξιούχων, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης), ενώ αποφύγαμε να μετακυλήσουμε στους δικαιούχους οικιστές το κόστος από τυχόν αδυναμίες και αστοχίες του κράτους. Στοίχημα για τον ΟΑΕΔ είναι να μπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων, δεδομένου ότι αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να επιλυθούν συσσωρευμένα προβλήματα και εκκρεμότητες τεχνικής και νομικής φύσεως”.