ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζεται το μπαράζ των αιτήσεων προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές στις συντάξεις τους. Πλέον οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 650.000, καθώς σε καθημερινή βάση φαίνεται να καταχωρούνται περίπου 20.000 αιτήσεις.

Υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν στο Voucher Ergasia ότι με το νέο έτος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αρχίσουν να ενημερώνουν τους συνταξιούχους για τα ποσά αναδρομικών που δικαιούνται. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Voucher Ergasia έχει γίνει ήδη η εκτίμηση του κόστους της επιστροφής των αναδρομικών. Αφορά τους μήνες από την απόφαση του ΣΤΕ το 2015 μέχρι τη ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου το 2016.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2,5 δις για τον ΕΦΚΑ, και σε μισό δις για τον ταμείο επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑΕΠ). Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτό το διάστημα. Υπηρεσιακοί παράγοντες το υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι στη παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένει την τελική κρίση του ΣΤΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αφορούν :

1. Συνταξιούχους του πρ. ΙΚΑ και του πρ. ΕΤΕΑΜ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα “ψαλίδια” στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).

2. Συνταξιούχους των ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, για τους οποίους είναι εξαιρετικά υψηλές οι περικοπές των κύριων συντάξεων.

3. Συνταξιούχους του πρ. ΟΑΕΕ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα “ψαλίδια” στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).

4. Συνταξιούχους του πρ. ΝΑΤ. 5. Συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν περικοπές στο βασικό ποσό καθώς λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, αλλά έχασαν το σύνολο των δώρων αφού είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο του 2010 που μείωνε τα δώρα στα 800 ευρώ το χρόνο.