Αρχική Οικονομία Στ. Πιτσιόρλας: Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή αυτονομία

Στ. Πιτσιόρλας: Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή αυτονομία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Επιδιώκουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και ορθώς μιλάμε για καθαρή έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σήμερα στην 100η γενική συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει το μέγιστο βαθμό ελευθερίας, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε αυτό το μείγμα να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αποφάσεων για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ότι «είμαστε σε μία στιγμή πάρα πολύ ευαίσθητη και πάρα πολύ σημαντική, γι’ αυτό όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας καλούνται να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο», σημειώνοντας επίσης ότι «πρέπει να έχουμε συνείδηση των ευθυνών και των προβλημάτων που μας παρακολουθούν και να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στη συνέλευση, τόνισε ότι «έχουμε μία σημαντική αύξηση των εξαγωγών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι ο τρόπος επιβίωσης είναι η εξωστρέφεια και το κάνουν πράξη».

Επίσης, είπε ότι «είναι πάρα πολύ παρήγορο ότι υπάρχουν δείγματα αναθέρμανσης της βιομηχανικής παραγωγής», ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγικότητα, υπογράμμισε ότι «προφανώς θέλουμε και τα δύο», αλλά όπως τόνισε, «θέλουμε και κοινωνική συνοχή, διότι δεν θα πετύχουμε την παραγωγικότητα, χωρίς να έχουμε και τη συμμετοχή του βασικού συντελεστή που είναι το εργατικό δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό». Ακόμη, ανέφερε ότι «αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό και να διατηρήσουμε και την κοινωνική συνοχή, οφείλουμε να δούμε πώς θα είμαστε ανταγωνιστικοί και ο τρόπος αυτός είναι να βρούμε πλεονεκτήματα, όπως είναι η γνώση, η καινοτομία, η γεωγραφική μας θέση, οι καιρικές συνθήκες και οι δυνατότητες να έχουμε τις πρώτες ύλες που έχουμε, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα».

Επιπλέον, ο Στέργιος Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «αν είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς, αν δείξουμε όλοι θετικό πνεύμα και αν είμαστε τολμηροί, τότε νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε θαύματα».

Από την πλευρά του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου Κλεομένης Μπάρλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη ένας συνδυασμός των έργων που πρέπει να γίνουν με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα», προσθέτοντας ότι «το διεκδικούμε όλοι μαζί και ουσιαστικά κανείς δεν περισσεύει, δηλαδή κεντρική κυβέρνηση, περιφέρεια, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματίες και τράπεζες».