Αρχική Πολιτική Στ.Πέτσας: Η Τουρκία γίνεται διακινητής προσφύγων – Δέσμη 5 μέτρων

Στ.Πέτσας: Η Τουρκία γίνεται διακινητής προσφύγων – Δέσμη 5 μέτρων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ασύμμετρη απειλή χαρακτήρισε τη συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών στα σύνορα της χώρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ. Δέσμη πέντε μέτρων αναλαμβάνει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων την άρση αποδοχής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα, την επαναπροώθηση προσφύγων, την αύξηση της φύλαξης χερσαίων, θαλάσσιων, και εναέριων συνόρων.

«Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και συντονισμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορά της», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. «Η μετακίνηση κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», ανάφερε.  «Η τελευταία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα των διακινητών, γίνεται η ίδια διακινητής».

«Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η  μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της. Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78  παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη σύλλήψη  60 παράνομων μεταναστών και την αποτροπή εισόδου 5.500 ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.