Αρχική Ελλάδα Σπάνιο καλαμάρι-γίγας ξεβράστηκε σε παραλία στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπάνιο καλαμάρι-γίγας ξεβράστηκε σε παραλία στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα σπάνιο καλαμάρι γίγας ξεβράστηκε πριν από λίγες μέρες σε παραλία στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτό το είδος το συναντάει κανείς στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς έφτασε στα νερά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το καλαμάρι έχει συνολικό μήκος ένα περίπου μέτρο και συναντάται σε μεγάλα βάθη που ξεπερνούν ακόμη και τα χίλια μέτρα.

«Η συγκεκριμένη περισυλλογή έγινε μετά από τηλεφώνημα πολίτη, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Ενημερωθήκαμε και πήγαμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, ο Ερευνητής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΥΕ κ. Θάνος Νταϊλιάνης.

«Βρήκαμε όντως το καλαμάρι. Ένα μεγάλο άτομο θηλυκό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νταϊλιάνης. «Πρόκειται για ένα είδος που ζει στα πιο βαθιά νερά και δεν το συναντάμε τόσο συχνά».

Αυτό το είδος εξαπλώνεται στον ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εύρημα, το οποίο εκτιμάται ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο αναπαραγωγής του και εξασθενημένο βρέθηκε στην ακτή.

Το καλαμάρι μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ όπου και συντηρείται, ώστε να χρησιμεύσει για μελέτες, που πραγματοποιούνται.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι κρητικές ακτές αποτελούν πεδίο αναπαραγωγής καλαμαριών την περίοδο αυτή.