Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σημειώθηκε ένα ατύχημα εργασίας πρόσφατα, όταν ένας 66χρονος εργάτης καθαριότητας τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων. Η αιτία ήταν μια σακούλα που έφυγε από τον κάδο και τον χτύπησε στο κεφάλι καθώς ανυψώνονταν στο απορριμματοφόρο. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για αντιμετώπιση των τραυμάτων του.

Ο εργαζόμενος αυτός, ο οποίος είναι σε ηλικία 66 ετών και εργάζεται εδώ και 7 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη προστατευτικών μέτρων, όπως την έλλειψη προστατευτικού κράνους εργασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Η ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας αποδοκιμάζει την αδιαφορία προς την ασφάλεια των εργαζομένων και την ανεπαρκή προστασία που παρέχεται στους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας:

1)     Δήμος Κεντρ. Κέρκυρας

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στην υπηρεσία καθαριότητας,  πέρασε προ ημερών στα ψιλά της τοπικής ειδησιογραφίας.  Εμείς ως ΔΑΣ, ερευνήσαμε και αξιοποιήσαμε δυνατότητα και κάθε πληροφορία ώστε να έρθει στο φως το γεγονός του συμβάντος.  Έτσι, σύμφωνα με τη δήλωση του ατυχήματος στην υπηρεσία και στην Eπιθεώρηση Eργασίας τα γεγονότα έχουν ως εξής:

…Κυριακή 16/6/24 και ώρα 2:00 π.μ. σε νυχτερινό δρομολόγιο αποκομιδής, 66άχρονος διμηνίτης συμβασιούχος εργάτης καθαριότητας:  «Κατά τη διάρκεια της αποκομιδής στην περιοχή Άγιος Ιωάννης ΔΕ Παρελίων κατά την ανύψωση του κάδου στο απορριμματοφόρο, έφυγε σακούλα και χτύπησε τον εργαζόμενο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να προκληθεί ελαφρύς τραυματισμός και να μεταφερθεί στο Γεν. Νοσοκομείο Κέρκυρας».

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο, ο οποίος στην επικοινωνία που είχαμε,  είπε ότι ο τραυματισμός του προκλήθηκε από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο που ήταν μέσα στο σάκο, αφού στα ελλιπή Μ.Α.Π. που του χορηγήθηκαν δεν περιλαμβάνονταν κάποιο προστατευτικό κράνος εργασίας. Ο συνάδελφος εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια ως αυτή την προχωρημένη ηλικία, με εναλλασσόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για το μεροκάματο και να συμπληρώσει ένσημα για σύνταξη, πότε στον δήμο και πότε στην ιδιωτική εταιρία αποκομιδής.

      Το παραπάνω εργατικό ατύχημα που ασχέτως για τον εργαζόμενο δεν ήταν κάτι πολύ σοβαρότερο, όπως τα βαριά περιστατικά τα οποία καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στους δήμους και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Αποτελεί όμως ένα ακόμη κομμάτι που συνθέτει το μεγάλο πάζλ της σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας γιατί αναδεικνύει στην πράξη:

  • Την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζόμενων κατά την εκτέλεση της εργασίας (Χορήγηση Μ.Α.Π. – Προστασία εργαζόμενων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, Γιατρός εργασίας,Τεχνικός ασφαλείας κ.λ.π.)
  • Το τσάκισμα της μόνιμης σταθερής εργασίας, με την γενίκευση της ελαστικής εργασίας, για όλο και φθηνότερους εργαζόμενους.
  • Την περιστολή των εργασιακών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από όλες τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να ζει στο έπακρο την εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία, σε όλο και πιο προχωρημένη ηλικία προκειμένου να βρει μεροκάματο αλλά και να μαζέψει ένσημα για να πάρει κάποια σύνταξη.

Ένα τέτοιο συμβάν θα έπρεπε να κινητοποιήσει πρωτίστως τη δ/ση του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας. Δυστυχώς όμως γι’ άλλη μια φορά, η δ/ση του συλλόγου ενώ όφειλε να διερευνήσει τις συνθήκες και τις αιτίες του εργατικού ατυχήματος, αδιαφόρησε σαν να μη συνέβη τίποτα…

2)     Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

      Ως ΔΑΣ διαχωρίζουμε τη θέση μας αναφορικά με την πρόσφατη (Αρ. πρωτ. 128 21/6/24) ανακοίνωση που εξέδωσε η δ/ση του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας για ορισμένους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, που εργάζονταν σε παράνομο ιδιωτικό έργο Αντιδημάρχου-εργολάβου με τον οποίο και συνελήφθησαν.  Η απόφαση γι’ αυτή την ανακοίνωση του Συλλόγου είναι αυθαίρετη, γιατί ουδέποτε ελήφθη σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ.  Πρόκειται για μια ανακοίνωση  η οποία ρίχνει

«την μπάλα στη εξέδρα». Εκφράζει και απηχεί τον στρουθοκαμηλισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ, αλλά και την απαράδεκτη λογική της διαίρεσης των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους, τους οποίους ως γνωστόν η πλειοψηφία του ΔΣ, τους αποκλείει απ’ το σωματείο.

      Ως ΔΑΣ (χωρίς βεβαίως και να επικροτούμε τις επιλογές των συγκεκριμένων εργαζόμενων), θεωρούμε ότι αυτά τα φαινόμενα στους δήμους, αντανακλούν κυρίως την σήψη και τις πελατειακές σχέσεις εξάρτησης που αναπτύσσονται πάνω στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας και των τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων της μόνιμης και σταθερής εργασίας, από τους νόμους όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας δημάρχων.

3)      Δήμος Νότιας Κέρκυρας

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

      Στην ανακοίνωσή μας ως ΔΑΣ (στις 6/6/24), θέσαμε και αναδείξαμε δημόσια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για μήνες,  οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας (καταβολή Μ.Α.Π., παροχή γάλακτος, διαφανή τρόπο καταγραφής και καταβολής υπερωριών, μεταφορά υπηρεσίας καθαριότητας σε κατάλληλο χώρο που να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές για αμαξοστάσιο και ενδιαίτηση του προσωπικού, Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό ασφαλείας με ουσιαστικές αρμοδιότητες κ.λ.π.

Δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία της δ/σης του Συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας και παρά τις προσπάθειές μας για συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω, επέλεξε μακρυά από τους εργαζόμενους, τον δρόμο των ατέρμονων συνομιλιών και των «διαπραγματεύσεων» με τη δημοτική αρχή, γιατί θέλει να είναι …«και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Εμείς γι’ άλλη μια φορά ως ΔΑΣ καταδικάζουμε τον εκφυλιστικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου μας. Είναι πλέον παγιωμένη κατάσταση που «βγάζει μάτι», ότι έχουν μήνες να συγκαλέσουν συνεδρίαση του ΔΣ. 

      Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από το σύνολο του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και υποταγής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση και λογική εντάσσεται η «αφωνία» και αδράνεια της συμβιβασμένης εργοδοτικής πλειοψηφίας της δ/σης στο σύλλογο ΟΤΑ Κέρκυρας, που στα δύσκολα «χάνεται» και σιωπά, αλλά αποδεικνύεται πολύ δραστήρια όταν θέλει να εκτονώνει και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους από τα ουσιαστικά προβλήματα κάνοντας  γιορτούλες, χάπενιγκ και εκδρομούλες αναψυχής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις