Σε αναζήτηση λύσεων βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα. Η κατάσταση έχει οδηγήσει την Αθήνα στο να εφαρμόσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αντλώντας νερό από την Υλίκη.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα. Η Λέρος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έλλειψης νερού, ενώ στην Πάρο η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί. Σε πολλές άλλες νησιωτικές περιοχές αναζητούνται λύσεις για να αποφευχθεί η πλήρης εξάντληση των αποθεμάτων νερού.
Στη Χαλκιδική έχουν ήδη επιστρατευτεί υδροφόρες, ενώ στην Κρήτη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής της άρδευσης για να μην εξαντληθούν οι υδάτινοι πόροι της περιοχής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη υδρολογική συγκυρία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
Η Αθήνα σε συναγερμό
Η λειψυδρία που βιώνει η Αθήνα αυτή τη στιγμή δεν είναι μοναδική στην ιστορία. Στον Δεκέμβριο του 2008, η πόλη βρέθηκε με μόλις 419 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που ήταν επαρκής για ένα χρόνο. Ευτυχώς, οι βροχές που ακολούθησαν κατάφεραν να διπλασιάσουν σχεδόν τα αποθέματα μέχρι τον επόμενο Μάιο. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική.
Στο τέλος της φετινής υδρολογικής περιόδου, οι ταμιευτήρες περιείχαν 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ πέρυσι είχαν 950 εκατομμύρια. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2022, τα αποθέματα είχαν φτάσει το 1,1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.
Η σημερινή μείωση των αποθεμάτων κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αποδεικνύεται μέσω ακριβών δορυφορικών δεδομένων. Η έκταση του κύριου ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας είναι η μικρότερη που καταγράφηκε από το 2010, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δορυφόρου Sentinel-2.
Ειδικότερα, η επιφάνεια της λίμνης τον Ιούνιο του 2024 ήταν περίπου 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μειωμένη κατά 15%-20% σε σχέση με τη μέση έκταση των προηγούμενων ετών. Σημειώνεται ότι η Αθήνα καταναλώνει κατά μέσο όρο 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Η αιτία της λειψυδρίας φαίνεται να είναι το φετινό ήπιο χειμώνα, με ελάχιστες χιονοπτώσεις και απουσία βροχών, ακολουθούμενος από μια εντελώς άνυδρη άνοιξη και ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες-ρεκόρ.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις