Αρχική Ελλάδα Σοκαριστικές Χ-ray εικόνες και ακτινογραφίες δείχνουν τι κάνει ο κορονοϊός στους πνεύμονες...

Σοκαριστικές Χ-ray εικόνες και ακτινογραφίες δείχνουν τι κάνει ο κορονοϊός στους πνεύμονες των θυμάτων του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

X-ray εικόνες και αξονικές τομογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων ενός 44χρονου Κινέζου, που πέθανε από τον κορονονοϊό, αποκαλύπτουν πώς η νόσος αφανίζει τους πνεύμονες των θυμάτων της!

Σοκάρουν οι X-ray εικόνες και οι αξονικές τομογραφίες από τους πνεύμονες διαφόρων θυμάτων του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων ενός 44χρονου Κινέζου από την Ουχάν, που πέθανε πριν από λίγο καιρό εξαιτίας του Covid-19.

Οι εικόνες δείχνουν λευκά «μπαλώματα» ή κηλίδες στις κάτω γωνίες των πνευμόνων, γεγονός που υποδηλώνει αυτό που οι ακτινολόγοι ονομάζουν ground glass opacity, δηλαδή, στα ελληνικά, σκίαση ή οζίδιο δίκην θαμβής υάλου (θαμπού γυαλιού), το οποίο συχνά αντιπροσωπεύει ένα αρχικό στάδιο κακοήθειας του πνεύμονα.

Τέτοιες ανωμαλίες ανιχνεύθηκαν και το 2012, σε ασθενείς με κορονοϊό αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERSκαι το 2003, σε ανθρώπους που έπασχαν από κορονοϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόµου (SARS).

Η συγκλονιστική ακτινογραφία θώρακος ενός θύματος κοροναϊού, ενός 44χρονου άνδρα, που εργαζόταν στην ψαραγορά της Ουχάν, δείχνει αυτήν ακριβώς την ανωμαλία «θαμπού γυαλιού».

Στις εικόνες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ακτινολογική Εταιρεία της Βόρειας Αμερικής (RSNA), μπορούμε να δούμε πόσο πιο έντονο γίνεται αυτό με την πάροδο του χρόνου. Κάντε τη σύγκριση, για παράδειγμα, της εικόνας Α με την εικόνα F. Η RSNA τονίζει στην ανάρτησή της πως είναι «διάχυτη η κατανομή βλαβών».

View this post on Instagram

Radiology: Cardiothoracic Imaging – Severe Acute Respiratory Disease in a Huanan Seafood Market Worker: Images of an Early Casualty February 14, 2020 Figure 1: Images in a 44-year-old man who presented with fever and suspected COVID-19 pneumonia. A-C, Thin-slice (1-mm) axial CT images showed multiple patchy ground-glass opacity along the peribronchial and subpleural lungs. Some reticular opacities were also found within areas of ground glass (crazy-paving pattern). Lymphadenopathy was absent. D-F, Multiplanar reconstruction showed diffuse distribution of lesions. #ChestRad #CVRad #Cardiothoracic #RSNA #Radiology #Radiologist #medicalimaging #radiologylife #radiologia #radiologie #radiologi #RadRes #RadLeaders #radiologystudent #radiologyresident #radiologytech #MedEd #imaging #roentgen #Coronavirus #COVID19

A post shared by RSNA (@rsnagram) on

Ο 44χρονος άνδρας εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Δεκεμβρίου 2019, αφού υπέφερε από πυρετό και βήχα για σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι γιατροί διέγνωσαν τον άνθρωπο με πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Παρά τη θεραπεία του από τους γιατρούς, πέθανε μια εβδομάδα αργότερα.

Οι ακτινογραφίες μιας 54χρονης γυναίκας, δε, που κόλλησε τον κορονοϊό μετά από ένα ταξίδι της στην Ουχάν, έδειξαν το ίδιο ακριβώς πράγμα: Τους πνεύμονες να «εξαφανίζονται» από το ground glass opacity. Η γυναίκα διαγνώστηκε με σοβαρή πνευμονία, που προκλήθηκε από τον ιό, αφότου υπέφερε και εκείνη από πυρετό, βήχα, κόπωση και θωρακική συμφόρηση για μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να της χορηγηθούν οξυγόνο και αντιβιοτικά.

Το «θαμπό γυαλί» φαίνεται με κόκκινο χρώμα στην αριστερή εικόνα. Στη δεξιά βλέπουμε τους πνεύμονες και την τραχεία.

Οι πνεύμονες της 54χρονης γυναίκας.

Μια άλλη γυναίκα, 45 ετών, από την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, νόσησε μετά την επιστροφή της από την Ιαπωνία. Και οι δικές της ακτινογραφίες δείχνουν λευκά «μπαλώματα» και ένα ανασηκωμένο σημάδι σαν φωτοστέφανο στον αριστερό άνω λοβό του πνεύμονα.

Και οι πνεύμονες της 45χρονης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τον εντοπισμό του κοροναϊού είναι η λήψη δείγματος σάλιου ή βλέννας από τη μύτη του ασθενούς ή, εναλλακτικά, η εξέταση του φλέγματος που παράγουν από τον βήχα.

Ωστόσο, η εξέταση είναι αποτελεσματική μόνο όταν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα