Η Σοφία Ζσχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε στην “Κυριακάτικη Απογευματινή” για το μεγάλο ζήτημα της στέγης, τονίζοντας ότι  “οι βελτιώσεις θα είναι σημαντικές και ως προς το ποσό αλλά και ως το ποσοστό επιδότησης”.

Οι αλλαγές στο πρόγραµµα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είναι επιβεβληµένες, καθώς υπήρξε περιορισµένο ενδιαφέρον, µε αποτέλεσµα µέχρι σήµερα να έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 1.495 ιδιοκτήτες. Οι βελτιώσεις θα είναι σηµαντικές και ως προς το ποσόν και ως προς το ποσοστό της επιδότησης. Κινούµαστε σε ένα προγραµµατισµό που µπορεί να φτάσει στο 60% της επιδότησης, αλλά αξιολογούµε και το ύψος της συνολικής δαπάνης.

Σε ό,τι αφορά την «Κοινωνική Αντιπαροχή», θεωρούµε εφικτό στόχο έως το τέλος του 2024 να έχει τροποποιηθεί το θεσµικό πλαίσιο και να βγουν οι προσκλήσεις προς τους αναδόχους για την αξιοποίηση δηµόσιων ακινήτων, οικοπέδων και υφιστάµενων κτιρίων.

Για το θέμα του Δημογραφικού η κ. Ζαχαράκη είπε: Οι µεγάλες οικογένειες έχουν µεγαλύτερες ανάγκες και η πολιτεία πρέπει να προστρέξει µε περισσότερη φροντίδα, και αυτό κάνουµε ως κυβέρνηση πολύ συνειδητά. Υπάρχει όµως µια παράµετρος στο πρόβληµα µείωσης των γεννήσεων στη χώρα, που προέκυψε πολύ καθαρά από µια µεγάλη έρευνα που διενήργησε η Metron Analysis µε την πολύτιµη συνδροµή της Eurobank. ∆είχνει ότι η µάχη για το ∆ηµογραφικό θα κριθεί ως προς το κατά πόσο ως πολιτεία µπορούµε να πείσουµε τις οικογένειες µε ένα παιδί να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο. Αντιλαµβάνεστε λοιπόν ότι η προσέγγισή µας, τα µέτρα και οι πολιτικές πρέπει να ισορροπούν στα δεδοµένα.

“Θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων, αλλά επαναλαµβάνω ότι το κύριο πρόβληµα συνίσταται στο γεγονός ότι οι οικογένειες διστάζουν να πάνε από το πρώτο στο δεύτερο και από το δεύτερο στο τρίτο παιδί. Να προσθέσω ωστόσο ότι για την τριτεκνία και την πολυτεκνία υπάρχει ήδη ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο προστασίας, δικαιωµάτων και κοινωνικών παροχών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις