Αρχική Υπουργεία Σκυλακάκης: Μικρότερο κατά 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2020

Σκυλακάκης: Μικρότερο κατά 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στοιχεία που δείχνουν πως «κράτησαν» σχετικά καλά τα φορολογικά έσοδα το 2020, αν και εντάθηκαν οι πιέσεις στο τέλος του έτους ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Καταγράφεται υπέρβαση κατά μισό δισ. ευρώ περίπου στα έσοδα από φόρους το 2020 (σε σχέση με τον αναθεωρημένο χαμηλότερο στόχο), ενώ οριακά κάτω του ίδιου στόχου ήταν τα έσοδα Δεκεμβρίου με προαναγγελία πιέσεων και το πρώτο διάστημα του Ιανουαρίου λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 ήταν αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 14,904 δισ. ευρώ. Και τούτο λόγω των μέτρων στήριξης από τον COVID-19.

Αλλά  και το έλλειμμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, παρουσιάζεται μικρότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το έλλειμμα που είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 (22.808 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 24.319 εκατ. ευρώ). Το σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα οφείλεται στην -αναλογικά σε σχέση με τις συνέπειες του lockdown- ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο, στην είσπραξη των ANFA’s ύψους 644 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες (605 εκ. ευρώ), κυρίως λόγω εξοικονόμησης δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό.

Το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα διευκολύνει την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2021, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που απολαμβάνει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη που αντανακλάται και στα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα.»