Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Σκρέκας: Υπέρ του πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η τελευταία πρόταση για πλαφόν στο αέριο στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που καλείται να αποφασίσει για το ζήτημα.

Η δήλωση του Κώστα Σκρέκα έχει ως εξής:

«Λάβαμε μια ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση για το πλαφόν σήμερα,. Είναι καθήκον μας να φέρουμε εις πέρας αυτήν την αποστολή. Δεν θα ήμασταν τόσο επίμονοι αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα για αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα θα είναι η απαρχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους τους πολίτες. Έχουμε πει ήδη ότι το πλαφόν στα 275 ευρώ αρχικά δεν υφίσταται, άρα οποιοδήποτε πλαφόν μεταξύ 150 και 190-200 θα είναι λειτουργικό.

Νομίζω ότι ένα πλαφόν στα €188 θα είναι το σωστό σήμα για τις αγορές. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να συμβιβαστούμε και να βρούμε μια λύση. Το καλύτερο για τους πολίτες είναι να συμβιβαστούμε.

Τα όρια που έχουμε βάλει θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο.

Είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε έναν διορθωτικό μηχανισμό και να τον προσαρμόσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα, που θα φέρει και τις πρακτικές επιπλοκές που μπορεί να έχει. Είμαστε βέβαιοι ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει σωστά και ότι θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για την εφαρμογή του».

Νέα πρόταση στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, η επίτευξη συμφωνίας για την τιμή ενεργοποίησης του πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF είναι το μεγαλύτερο ζήτημα της σημερινής τακτικής Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ειδικότερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μια πρόταση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προτείνονταν μέχρι σήμερα.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συντάξει νέο συμβιβασμό για να προσπαθήσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο στη σημερινή συνεδρίαση. Η πρότασή της θα ενεργοποιούσε ένα ανώτατο όριο εάν οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF) υπερβούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 275 ευρώ/MWh που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίπεδο που χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό. Επισήμαναν ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ, εάν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τους καταναλωτές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Γερμανία, καθώς και Ολλανδία και Αυστρία, αντιτίθενται στο πλαφόν, το οποίο, όπως λένε, θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών της ηπείρου και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές, όπου οι τιμές δεν έχουν περιοριστεί.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι άπαξ και ενεργοποιηθεί, το πλαφόν θα εμποδίζει συναλλαγές στα συμβόλαια επόμενου μήνα στον κόμβο TTF σε τιμές που θα υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 35 ευρώ/MWh τη διεθνή τιμή αναφοράς του LNG, όπως θα προκύπτει από ένα «καλάθι» τιμών σε διάφορους κόμβους ανά τον κόσμο. Προβλέπεται επίσης ότι το πλαφόν της ΕΕ δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμα κι αν η τιμή αναφοράς του LNG υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βρίσκονται υπό πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ούτε την περασμένη εβδομάδα υπήρξε πρόοδος στην άρση του πολύμηνου αδιέξοδου για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν ξανά να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να...

Τα δύο “στρατόπεδα” στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Τα δύο "στρατόπεδα" στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη Θέμα ωρών θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη...

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη

Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη, το Σάββατο θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη στις...

Παύλος Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν

Παύλος Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για την ακρίβεια μίλησε το...