Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Σκρέκας: Ως 286 ευρώ η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος τον Νοέμβριο

Ως 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ανέλθει η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ η κυβέρνηση θα καταθέσει και νέα ρύθμιση για ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κάνοντας έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα, το συνολικό ποσό επιδότησης για τον Νοέμβριο οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

Για όλα τα οικιακά τιμολόγια ανεξαρτήτως εισοδήματος κύριας και μη κύριας κατοικίας:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά στο 90% των νοικοκυριών.
Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην περίπτωση μείωσης της ημερήσιας κατανάλωσης κατά 15%, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για κατανάλωση άνω των 1001 κιλοβατώρων, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά στο 2% των νοικοκυριών.
Για το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο, η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συνολικά για τον μήνα Νοέμβριο, το ποσό της επιδότησης των οικιακών τιμολογίων ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

Έως 35 KVa και κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Έως 35 KVa και κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται σε 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συνολικά για τον Νοέμβριο, η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια, ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Ο Κώστας Σκρέκας επανέλαβε ότι έρχεται ρύθμιση για ανάκτηση υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας κι απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξοικονομηθεί ενέργεια. Βασική προτεραιότητα είναι να μειωθεί κατά τουλάχιστον 5% στις ώρες αιχμής, από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ.

Όπως είπε ο υπουργός, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της επιδότησης «προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. eυρώ.

»Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών».

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Προκλητικός ο Ράμα : «Οι Αλβανοί της Ιταλίας δεν χρειάστηκε να αλλάξουν ονόματα, όπως οι χιλιάδες αδελφοί μας στην Ελλάδα»

Ο Έντι Ράμα φαίνεται να μην έχει σκοπό να περιορίσει τις προκλήσεις προς τους Έλληνες, καθώς κατηγόρησε τις ελληνικές κυβερνήσεις για διωγμό των Αλβανών...

Στην Κέρκυρα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Κέρκυρα θα επισκεφτεί το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης , όπου θα έχει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή και τον δήμαρχο...

Δικαστική Αναμέτρηση: Έλενα Ακρίτα εναντίον πρωθυπουργικού γραφείου

«Ευχαριστώ θερμά την κ. Μαρέβα Γκραμποφσκι που, με την χτεσινή της ανάρτηση μού το έκανε τόσο εύκολο», δήλωσε η Έλενα Ακρίτα, η οποία έκανε...

Ο Στ. Κασσελάκης στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων – «Ο πόλεμος στη Γάζα δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα»

Σήμερα (27/05/24), ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκληρώνει την επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη, έχοντας συναντήσει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ'. Κατά τη συνάντηση αυτή,...