Αρχική Ασφάλιση “Σκωτσέζικο ντους” για χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιοι θα πληρώσουν διπλές εισφορές

“Σκωτσέζικο ντους” για χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιοι θα πληρώσουν διπλές εισφορές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Σκωτσέζικο ντους» θα υποστούν χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν  εισφορές με καπέλο αλλά και αναδρομικά «χαράτσια» μέχρι τέλος του Φλεβάρη 2018. Τα βάρη θα είναι διπλά για 140.000 αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και μηχανικούς, που θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) του 2017.

Την ίδια στιγμή, η ελάφρυνση των εισφορών, την οποία αναμένει ένα ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών, από τον συμψηφισμό με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή, αν και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε από το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να καταβάλλουν εισφορές πολύ υψηλές σε σχέση με τα σημερινά τους εισοδήματα!

«Καυτά»  ραβασάκια θα λάβουν όσοι δήλωσαν για το 2016 καθαρό εισόδημα μεγαλύτερο από το 2015, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν αναλόγως υψηλότερες εισφορές, ενώ θα κληθούν, αναδρομικά, να πληρώσουν τη θετική διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατέβαλαν με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνων που θα έπρεπε να καταβάλουν με βάση το εισόδημα του 2016.

Πρόσθετες εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), θα καταβάλουν μέσα στους επόμενους μήνες περίπου 200.000 από τους συνολικά 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς, οι οποίοι που υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Οι εισφορές που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα υπέρ σύνταξης και ασθενείας (26,95%) δικηγόροι και μηχανικοί θα επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 11% για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικώς από 1/1/2017, καθώς η εν λόγω επιβάρυνση δεν τους έχει ακόμη αποδοθεί από τον Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναδρομικές εισφορές για το σύνολο του 2017 θα εμφανιστούν, το πιθανότερο, με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου του 2018.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν, μέχρι 31 του Γενάρη του 2018, τις εισφορές τους για το έτος 2016 (αφορά αυτούς που δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα), για τις οποίες υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις το 2017. Τον Φλεβάρη αναμένεται να αναρτηθούν και τα ειδοποιητήρια, για τις τρέχουσες εισφορές, για τον μήνα Ιανουάριο του 2018, για όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (26,90% των καθαρών μηνιαίων αμοιβών).

Μέχρι τις 31 Γενάρη οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές κύριας ασφάλισης-υγείας για τον μήνα Δεκέμβριο του 2017, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015. Όμως, ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος μήνας και για αρκετούς μη μισθωτούς που πραγματοποίησαν έναρξη επαγγέλματος το 2017. Κι αυτό, γιατί θα κληθούν να πληρώσουν τις τρέχουσες, αλλά και τις εισφορές του 2017 που ακόμα δεν τους είχαν αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

               Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές του 2018 είναι ήδη πιο «τσουχτερές» για τους ασφαλισμένους, καθώς από 1η Γενάρη και έπειτα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017) με έκπτωση 15%, χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές. Οι νέες εισφορές θα εμφανιστούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, το πιθανότερο, τον Φεβρουάριο του 2018.