Ο Ιλίρ Μέτα συνελήφθη στα Τίρανα από αστυνομικούς του Εθνικού Γραφείου Ερευνών.

Μασκοφόροι αστυνομικοί, ντυμένοι με πολιτικά, σταμάτησαν στη μέση ενός κεντρικού δρόμου και τον τοποθέτησαν σε ένα από τα οχήματα, μόλις είχε επιστρέψει από το Κοσσυφοπέδιο και προετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο Μέτα είχε προγραμματίσει τη συνέντευξη για τις 13:40, προφανώς έχοντας γνώση της επικείμενης σύλληψής του, αλλά οι αρχές τον συνέλαβαν πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρεις υποθέσεις διαφθοράς και μη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι κατηγορείται και για «ξέπλυμα» χρήματος.

Ο Μέτα έχει δηλώσει ότι δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε περιουσιακά ή οικονομικά ζητήματα για τα οποία κατηγορείται. Μαζί του, υπό έρευνα βρίσκεται και η σύζυγός του, Μόνικα Κριεμάδι, για τα ίδια θέματα.

Ο σύμβουλος του Μέτα, Τέντι Μπλούσι, χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «τρομοκρατική ενέργεια». Ο Μέτα επιμένει ότι είναι αθώος και ότι είναι ο πιο «καθαρός» πολιτικός στην Αλβανία.

Μάλιστα, σε τηλεοπτική εκπομπή, άφησε υπονοούμενα για τον επικεφαλής της έρευνας, δηλώνοντας ότι σκοπεύει να τον αντιμετωπίσει και να αποκαλύψει τις αδικίες που έχει διαπράξει το SPAK. Συνέχισε την επίθεσή του, χαρακτηρίζοντας το SPAK πολιτική οργάνωση αντί για ανακριτικό όργανο της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Τέντι Μπλούσι, έκανε λόγο για «εγκληματική απαγωγή». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μέτα, η σύλληψη σχετίζεται με έρευνες για διαφθορά, ξέπλυμα χρημάτων και απόκρυψη προσωπικών εισοδημάτων και περιουσίας.

Ο Ιλίρ Μέτα υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αλβανίας από το 2017 έως το 2022. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη παράνομη άσκηση πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που χρονολογείται πριν από αρκετά χρόνια.

Μαζί με την πρώην σύζυγό του, έχει ερευνηθεί και για ισχυρισμούς σχετικά με την απόκρυψη προσωπικής περιουσίας και εισοδήματος. Έχει υπάρξει σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, την οποία κατηγορεί για τη λειτουργία ενός «κλεπτοκρατικού καθεστώτος».

Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον, δύο πρώην πρόεδροι της Αλβανίας, ο Ιλίρ Μέτα και ο Σαλί Μπερίσα, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονη κριτική και έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, βρίσκονται υπό κράτηση.

Πολιτική η σύλληψη του Ίλιρ Μέτα

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, από την πλευρά του σχολίασε πως ο Έντι Ράμα επιχειρεί την πολιτική και φυσική εξόντωση του Ιλίρ Μέτα.

«Η σύλληψη του Ιλίρ Μέτα έγινε για πολιτικούς λόγους. Δεν έχει παρουσιαστεί στοιχείο ή έγγραφο που να στηρίζει τις κατηγορίες. Ο Έντι Ράμα στοχεύει στην εξάλειψη του Ιλίρ Μέτα», δήλωσε. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις