Ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση στην Κρήτη λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα.
Χθες, Κυριακή, καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης, με 959 άτομα να αποβιβάζονται μέσα σε μόλις μία ημέρα.
Σήμερα, Δευτέρα, τουλάχιστον 564 άτομα έχουν ήδη περισυλλεγεί και διασωθεί κατά το πρωί σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Γαύδου. Οι επιχειρήσεις αυτές συντονίστηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), με τη σημαντική συμβολή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και δυνάμεων της Frontex.
Στην Παλαιόχωρα έχουν ήδη φτάσει 305 άτομα, ενώ συνεχίζουν να αποβιβάζονται άλλοι 259. Επιπλέον, 68 άτομα έχουν μεταφερθεί στους Καλούς Λιμένες.
Η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, όταν πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, με περίπου 230 επιβαίνοντες.
Η δεύτερη επιχείρηση ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα, με τον εντοπισμό τριών ακόμη λέμβων νότια της Κρήτης, μεταφέροντας 259 αλλοδαπούς. Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος έσπευσε στο σημείο και ολοκλήρωσε την ασφαλή περισυλλογή, μεταφέροντας τους διασωθέντες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Πριν από λίγο, ακόμη 68 άτομα αποβιβάστηκαν στην παραλία Χρυσόστομος και μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες. Από εκεί, αναμένεται να αναχωρήσουν το απόγευμα για χώρο προσωρινής φιλοξενίας στο Ηράκλειο.
Η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη δεν είναι καινούριο φαινόμενο, ωστόσο έχει ενταθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες ροές. Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων το μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τις 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά 4.820 αφιχθέντες. Η κλιμάκωση συνεχίστηκε και το 2025, με τους αφιχθέντες να φτάνουν ήδη τους 7.124 έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού.
Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ, με 2.564 αφίξεις μέσα σε έναν μόνο μήνα.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή της προς τους «27» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στα τέλη Ιουνίου, «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη».
Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το νησί, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα τέλη Ιουνίου πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, με στόχο την ενεργή συνδρομή στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Παρά τις προσπάθειες, όμως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Επίσκεψη Πλεύρη στη Λιβύη για διαχείριση του μεταναστευτικού
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συνάντηση την Κυριακή με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ. Η ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία συνεχίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, στη Λιβύη την Τρίτη.
Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, με βασικό στόχο τη διπλωματική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και την εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Πλεύρης μεταβαίνει στη Λιβύη αναζητώντας ουσιαστική συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με σκοπό την αποτελεσματική αποτροπή παράνομης εισόδου.
Τονίζεται ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν εμπλέκεται στη διαδικασία σύλληψης ή μεταγωγής παράτυπων μεταναστών, η οποία πραγματοποιείται πριν τη μεταφορά τους στις δομές του υπουργείου, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις