ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα πιστώνεται η Β δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018 στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι υπέβαλλαν φέτος αίτηση Α21 και πληρούν τις προϋποθέσεις. Με την ίδια πληρωμή θα καταβληθούν και αναδρομικά ποσά επιδομάτων, από εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών.

Η Β δόση είναι διμηνιαία και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το Επίδομα Παιδιού καταβάλλεται συνολικά σε 546.846 οικογένειες και η δαπάνη φτάνει στα 139,8 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, πληρώνονται 533.729 νέες αιτήσεις Α21, με όλες τις τυχόν αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους και μετά τους απαραίτητους συμψηφισμούς με την Α δόση που πληρώθηκε πριν το Πάσχα. Επίσης πληρώνονται και 13.117 οικογένειες δικαιούχων, στις οποίες οφείλονταν αναδρομικά παλαιότερων ετών. Για τις νέες αιτήσεις του 2018 καταβάλλεται ποσό 131,54 εκ. ενώ για τα αναδρομικά παλαιότερων ετών ποσό 8,27 εκ. ευρώ.

Η αύξηση του πλήθους των δικαιούχων είναι εμφανής από το πρώτο 20ήμερο λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής της αίτησης Α21. Σε σύγκριση με όσους είχαν υποβάλλει πέρυσι μέχρι 20 Ιουνίου αίτηση και πληρώθηκαν στην Β Δόση του 2017 (τέλη Ιουλίου) η διαφορά ξεπερνά το 30%. Στα τέλη Ιουλίου όταν θα καταβάλλεται η Γ δόση 2018 και θα έχει εξοφληθεί πλήρως το πρώτο 6μηνο, εκτιμάται πως θα ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο σε πλήθος δικαιούχων.

Το ίδιο ισχύει και για το ύψος του κονδυλίου. Πέρυσι, το πρώτο 6μηνο είχαν πληρωθεί σε οικογενειακά επιδόματα 291 εκ. ευρώ σε δυο τριμηνιαίες δόσεις. Φέτος ήδη έχουν πληρωθεί με την Α΄ δόση 161 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου η δαπάνη αναμένεται να κυμανθεί στα 450 εκ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση 50%.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα – μέσω της οποίας υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις – θα επαναλειτουργήσει από αύριο Τρίτη, για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση για το Επίδομα Παιδιού 2018.

Στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η πληρωμή της Γ δόσης 2018, η οποία θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στους δικαιούχους που θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουλίου. Ακολούθως, θα καταβληθούν όπως προβλέπεται και οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις.